Tsipras: Avrupa’nın bölünmesine izin vermeyelim

AB ve IMF ile kredi görüşmeleri tıkanan Yunanistan lideri Alexis Tsipras, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada uzlaşma çağrısında bulunarak “Avrupa’nın bölünmesine izin vermeyelim” dedi.

Parlamentoda bu sabahki oturuma katılan Tsipras salona girdiğinde bazı milletvekilleri kendisine alkışlarla destek verirken bazı vekiller ise Yunan lideri yuhaladı. Yunan halkının IMF ve AB tarafından öne sürülen ekonomik kriterleri reddetmesinin ardından yeniden AB yetkilileriyle masaya oturacak olan Tsipras, önümüzdeki birkaç gün içinde Yunanistan’ın yeni öneriler sunmaya hazırlandığını ve Yunanistan ile Euro bölgesine karşı olan sorumluluklarını yerine getireceğini söyledi.

Yunanistan’ın daha önce adeta bir “kemer sıkma” laboratuvarına çevrildiğini anlatan Tsipras, “Bu deney, hepimizin de kabul edeceği gibi, çok daha başarılı olmadı” dedi.

Yunan halkının Pazar günü gerçekleştirilen referandumla söylediklerine kulak verilmesi gerektiğini anlatan Tsipras, hayır cephesinin zaferinden duyduğu memnuniyeti anlattı.

YUNANİSTAN’IN ZAMANI KISITLI

Yunanistan hükümeti referandumdan istediği sonucu alsa da AB ve IMF ile görüşmelerinde oldukça sıkıntılı konumda. Dün de yeni ekonomik plan konusunda herhangi bir öneri sunmayan Yunanistan’ın Perşembe günü akşama kadar süresi bulunuyor. Bu süre içinde sunulacak öneriler haftasonu gerçekleştirilecek olan AB liderler zirvesinde ele alınacak.

Kulislerde AB ve IMF’nin Yunanistan hükümetiyle uzlaşmadan uzak olduğunu ve bu ülkenin en az zararla Euro bölgesinden çıkmasının hesaplarının yapıldığı bildirildi.

Yunanistan’da bankalar ve borsa hala kapalı bulunuyor. Bankaların önümüzdeki Pazartesi gününe kadar kapalı kalacağı düşünülüyor.