Tüketimi karşılamak için 1,6 kat daha büyük dünya gerekiyor

Dünya üzerindeki tüketim o denli artıyor ki, gezegenin 1 yıllık doğal kaynakları 7,3 milyar insan tarafından 7,5 ay gibi bir sürede tüketilmiş oluyor.

Dünya üzerindeki tüketim o denli artıyor ki, gezegenin 1 yıllık doğal kaynakları 7,3 milyar insan tarafından 7,5 ay gibi bir sürede tüketilmiş oluyor. Dünya Limit Aşım Günü bu yıl 13 Ağustos’a kadar geriledi ve mevcut tüketimi karşılamak için Dünya’mızın 1,6 kat daha büyük bir alana ihtiyaç duyuluyor.

Global Footprint Network (Global Ayakizi Ağı-GFN) adlı kuruluşun her yıl yaptığı değerlendirmeye göre, Dünya’nın doğal kaynakları artık insanlığa yetmiyor. Dünya Limit Aşım Günü olarak adlandırılan ve insanlığın doğal kaynaklara olan talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak tanımlanan günün takvimdeki yeri ise her geçen yıl geriye doğru gidiyor.

GFN raporuna göre, 2015 yılında Dünya Limit Aşım Günü 13 Ağustos oldu. Bu da, gezegenimizin bir yıl içinde sunduğu tüm kaynakların 13 Ağustos’a kadar tüketildiğini gösterirken, mevcut insanlık nüfusunun tüketiminin karşılanabilmesi için Dünya’nın 1,6 kat daha büyük olması gerekiyor.

Bu yılki rapora göre, insanoğlu 1970 yılından bu yana aşırı bir biçimde tüketerek Dünya’nın sunabileceğinden daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. 1970 yılında Dünya Limit Aşım Günü 23 Aralık iken, 1980’de 3 Kasım, 1990’da 13 Ekim, 2000 yılında 4 Ekim, 2005’te 3 Eylül ve 2010’da ise 28 Ağustos olmuştu. Geçtiğimiz yıl ise limiti 17 Ağustos’da aşmıştı.

Tüketimin bu düzeyde devam etmesi durumunda 2030 yılına gelindiğinde insanlığın tüketiminin karşılanabilmesi için en az 2 Dünya kadar alan gerekecek.

GELİŞMİŞ ÜLKELER BAŞKA ÜLKELERİN KAYNAKLARINDAN TÜKETİYOR

Ülkeler bazında ise, sanayileşmiş ülkelerin kendi topraklarındaki doğal kaynaklardan daha fazla tükettikleri anlaşılıyor. Buna göre, Japonya’daki tüketimi karşılayabilmek için ülke topraklarının 5,5 katı daha büyük bir alana ihtiyaç duyulurken, bu oran İtalya’da 3,8, İsviçre’de 3,5, Britanya’da 3 ve Almanya’da 2,1 olarak belirtiliyor. Fransızların tüketimini karşılayabilmesi için Fransa’nın 1,4 kat daha büyük olması gerekirken, ABD’de 1,9, Hindistan’da 2 ve Çin’de ise 2,7 kat daha büyük bir alana ihtiyaç var.

Bu da, özellikle gelişmiş ülkeler ile Çin ve Hindistan gibi ‘yükselen ülkelerin’ kendi topraklarında elde edilenden kat kat daha fazlasını tükettiğini ve Dünya’nın diğer bölgelerindeki kaynakları tükettiğini gösteriyor.

CO2 SALINIMLARININ EN AZ YÜZDE 30 AZALTILMASI GEREKİYOR!

Global Footprint Network, Limit Aşım Günü tahminlerine ulaşabilmek için biosferin fosil enerji kaynaklı CO2 salınımlarını emme kapasitesi, balıkçılık, tarım ve hayvancılık için gerekli kaynaklar, inşaat için gerekli ağaçlar ile su kaynaklarını hesaplıyor. Uzmanlara göre, Dünya’daki tüketim o denli fazla ki, yokuş aşağı bir dengesizlik sürmeye devam ediyor. Ve ‘sürdürülebilir kalkınma’dan söz edilemiyor.

GFN, Limit Aşım Günü’nün geriletebilmesi için CO2 salınımlarının en az yüzde 30 azaltılması gerektiğine dikkat çekerken, bu yolla küresel ısınmanın yavaşlatılabileceğini savunuyor. Gıda ürünlerinin israfının önlenmesi, daha az et yenilmesi ve tescil edilmiş ürünlerin yenmesi gibi önerileri de sıralıyor.