Tunus açıklarında 27 mültecinin cesedine ulaşıldı

Avrupa ülkelerine ulaşmak için hergün yüzlerce mülteci yaşamlarını riske atarken,Tunus açıklarında son bir haftada 27 mültecinin boğulduğu bildirildi.

Tunus Sivil Savunma Kurumu söcüsü Monji El Kadi tarafından yapılan açıklamada, Afrikalı mültecilerden en az 27’sinin cenazelerine ulaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, “3 Temmuz’dan bu yana büyük çoğunluğu Ben Gerdan, diğerlerinin de Zarzis açıklarında  olmak üzere 27 göçmenin cenazesi bulundu” denildi.

Akdeniz’i aşarak Avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlayan mültecilerin önemli bir kısmı iç savaşın hakim olduğu Libya’yı tercih ediyor. Son olarak 10 Haziran’da Tunus ordusunun düzenlediği bir operasyonla İtalya’nın Lampedusa adasına gitmeyi amaçlayan 356 mülteci kurtarılmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2014 yılında Akdeniz’i aşmaya çalışan 219 bin mülteciden 3 bin 500’ü yaşamını yitirdi. UNHCR, Akdeniz’in ‘dünyanın en ölümcül yolu’ haline geldiğine dikkat çekiyor.

Bu yılın başından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bini yaklaşırken, sadece Nisan ayında Libya açıklarında alabora olan gemide 750’ye yakın kişi hayatını kaybetmişti.