Tunus devriminin ikinci yıldönümünde halk öfkeli

Tunus devriminin ikinci yıldönümünde halk öfkeli

Tunus’ta Yasemin Devrimi olarak adlandırılan isyanı başlatan Muhammed Buazizi’nin bedenini ateşe vermesinin ikinci yıldönümünde halk yine öfkeli. Tunus’un AKP’si olarak deðerlendirilen Ennahda iktidarında sefalet ve işsizlik gibi temel temel sorunlar daha da derinleşti.

Arap Baharı olarak adlandırılan ayaklanmalar, Tunus’ta bir gencin bedenini ateşe vermesi ile başladı. Ýktidarlarının sonsuz süreceðine inanan diktatörler, birkaç haftalık ayaklanmalar sonucu devrildi. Tunus’u Mısır takip etti ve diðer Arap ülkelerine yayıldı. Ardından Batılı devletlerin devreye girerek Libya’ya işgal harekatı başlattı ve Kaddafi rejimini devirdi. Libya’ya demokrasi gelmedi. Mısır’da yeni iktidara karşı halk yeniden sokaklarda. Mart 2011’de ise olaylar Suriye’ye sıçradı, kısa bir sürede Batılı güçlerin desteðiyle silahlı çatışmaya dönüştü. Bu ülkedeki çatışmalar derinleşerek sürüyor.

ÝSYANIN BAŞLANGICI

17 Aralık 2010’da Muhammed Buazizi isimli seyyar satıcı yoksulluk ve polisin yaşattıðı eziyetlere karşı Sidi Buzid valiliði önünde bedenini ateşe verdi. Buazizi’nin bu tepkisi, Tunus’ta 24 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarına karşı isyana dönüştü. 28 gün sonra, yani 14 Ocak 2011’de Bin Ali, iktidarı bırakarak ülkeden kaçtı.

Tunus isyanın başlangıcının ikinci yıldönümünü kutluyor. Buazizi’nin bedenini ateşe verdiði Sidi Buzid kenti halen sefalet içerisinde ve gergin bir ortam var. Ýsyanın ikinci yıldönümü, yoksulluðun derinleştiði, işsizliðin arttıðı, ekonomik alt yapı ve sanayinin sıfır noktasında olduðu, arazilerin ipotek altına alındıðı, tarımın gerilediði bir dönemde karşılanıyor.

DEVLET BAŞKANI TAŞLANDI

Bin Ali iktidarının devrilmesi ardından Türkiye’nin AKP’sine sempatisini gizlemeyen ve hatta Türk rejimi tarafından finanse edildiði iddia edilen Ýslamcı Ennahda partisi iktidara taşındı. Ýsyanın başlangıcının ikinci yıldönümünde Devlet Başkanı Munsef Marzuki, ayaklanmanın beşiði olan Sidi Buzid’de halk tarafından tepkiyle karşılandı.

Tunus medyasına göre bir eylemci, “Bundan bir yıl önce buraya geldiniz ve bir şeylerin altı ay içinde deðişeceði sözünü verdiniz, ama hiçbir şey deðişmedi” dedi. Bir başka eylemci ise “Sizi burada istemiyoruz” diye haykırdı. Marzuki’nin konuşması ardından Parlamento Başkanı Mustafa Bin Cafer konuşmaya başlamadan kitle taş atmaya başladı. Güvenlik güçleri, her iki yöneticiyi alandan çıkardı.

Özellikle son haftalarda ülke genelinde olaylar yeniden tırmanışa geçti Kasım ayı sonunda beş gün boyunca ülkenin güney batısındaki Siliana’da greve ve çatışmalar yaşandı. 300 kişi bu çatışmalarda yaralandı.

HÝÇBÝR ŞEY DEÐÝŞMEDÝ, KÖTÜLEŞTÝ

Bin Ali’yi deviren ayaklanma sırasında Şevki isimli bir kardeşi öldürülen Hamid Nasri, “Menzel Buzenne (Sidi Buzid’in güneyinde) kenti devrime çok şey verdi ama yatırım ve kalkınma noktasında hiçbir şey almadı. Durum daha da kötüleşti, işsizlik arttı” diye tepki gösterdi. Tunus Sanayi Bakanlıðı’na göre bu bölgede yatırımlar yüzde 36 oranında geriledi.

Eleştirilerin hedefinde Ennahda hükümeti yer alıyor. Ýsyanın başlangıcının yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen edilen Buazizi Festivali organizatörlerinden 10’u iktidarın etkinlik organizasyonlarına el koyması tepkisiyle istifa etti.

Ülkedeki ekonomik sorunların dışında, Ennahda iktidarı döneminde Ýlamcı grupların saldırıları da arttı. Bunların hedefinde ise özellikle kültürel etkinlikler dikkat çekiyor. Tunus ayrıca siyasi yeni Anayasa üzerine yanşanan anlaşmazlıktan dolayı bir çıkmaz içerisinde bulunuyor. Bin Ali’nin kaçışı sırasında uygulamaya konulan polise ve orduya arttırılmış yetkiler veren olaðanüstü hal yasası halen yürürlükte.