Tunus'lu muhalif selefiler tarafından öldürüldü!

Tunus'lu muhalif selefiler tarafından öldürüldü!

Tunus makamları, sol muhalefet lideri Şükrü Belayıd'ın selefi akıma bağlı bir grup tarafından öldürüldüğünü belirtirken, katil zanlısının kaçtığını ancak dört suç ortağının yakalandığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Ali Larayedh, "Katil tespit edildi" diyerek peşine düşüldüğünü söyledi. "Diğer dört zanlı yakalandı. Radikal dinci bir akıma bağlılar" diye ekleyen Bakan, her dördünün de Tunus vatandaşı olduğu bilgisini verdi.

Bakana göre yakalananlardan biri, cinayetin işlendiği 6 Şubat günü tetikçiye eşlik ettiği itirafında bulundu. Bu açıklama, polis kaynakları tarafından 25 Şubat günü katil zanlısının yakalandığı ve selefi bir grup üyesi olduğu açıklaması ardından geldi. Polis kaynakları "tetikçi"nin İslamcı hükümet yanlısı milis gücü olarak bilinen Devrimi Koruma Ligi (LPR) içerisinde aktif olduğunu belirtmişti.

İçişleri Bakanı, suikast emrini kimin verdiği ya da özel olarak hangi selefi grup üzerine durulduğu konusunda bilgi vermedi.

Larayedh'in de üyesi olduğu iktidardaki İslamcı Ennahda partisi, sık sık selefi gruplara gösterdiği müsamaha ve işbirliğinden dolayı eleştirildi. Belayıd'ın eşi Besma Halfawi, her şeyden önce emri verenin tespit edilmesi gerektiğini belirtirken, cinayetin siyasi sorumluluğunun Ennahda partisinde olduğunu kaydetti.

Larayedh, Ennahda partisinin "ılımlı" üyesi olarak değerlendirilse de, muhalefet tarafından cihatçı akımın etkinliğinin artması ve sosyal çatışmalara yönelik şiddetli müdahalelerin sorumlusu olarak görülüyor. Kasım ayında Siliana'da protesto gösterilerinde polisin sert müdahaleleri sonucu 300 kişi yaralanmıştı.

İktidarın suikast planları ve kirli ilişkilerini korkusuzca deşifre etmesiyle bilinen Şükrü Belayıd 6 Şubat günü Tunus'taki evinden çıkarken katledildi. Cinayetin hemen ardından Kapitalist sitesi yazı işleri müdiresi ve Belayid'in arkadaşı Zohra Abid, cinayetin arkasında iktidar partisi Ennahda'ya bağlı LPR milis gücünün bulunduğunu yazmıştı. Zohra Kapitalis'te ve Fransız Le Nouvel Observateur dergisine verdiği mülakatta, "Şükrü Belayid her zaman selefiler, Ennahda'nın silahlı ve terörist kolu olan LPR tarafından tehdit edildi" demişti. 

Şükrü Belayıd'ın katledilmesinden hükümet ve iktidar partisi Ennahda sorumlu tutuluyor. Bu cinayet ülke genelinde onbinlerce kişinin katıldığı protesto dalgasına yol açtı. Özgürlük ve onur için sokaklara çıkanlar,  yeni bir devrim istediler.  

Belayıd'ın katledilmesi ardından ülkedeki yönetim krizi de derinleşti. Yeni hükümeti kuramayan Başbakan Hamadi Jebali istifa etti.  Onun yerine İçişleri Bakanı Ali Larayedh geçen hafta hükümeti kurmakla  görevlendirildi.