Tunus'ta çatışmalar bugün de davam etti

Tunus'ta çatışmalar bugün de davam etti

Tunus’ta 2011 sonunda Bin Ali rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmadan bir yıl sonra halk yine öfkeli ve sokaklarda. Siliana kentinde beş gündür çatışmalar yaşanıyor. Gösteri ve çatışmalar komşu bir kente de sıçradı.

Yüz kadar genç bugün polislere taşlarla karşılık verdi. Bir polis başından yaralandı. Polis göstericilere yoðun gaz bombalarıyla müdahale ederken, protestocular yeniden lastiklerle barikatlar kurdu ve ateşler yaktılar.

Siliana kentine 20 km mesafedeki Bargu ilçesi sakinleri de yolda barikatlar kurdu ve başkent Tunus’a doðru giden polis araçlarını taş yaðmuruna tuttu. Polisler eylemcilere burada da gaz bombaları ile müdahale etti.

Tunus’ta ise hükümet ile sendika temsilcileri, polislerin Siliana’daki takviye güçlerini geri çekmesi, valinin istifası ve bu yoksul bölgeye ekonomik yartım planı için görüşmelerde bulunuyor.

Başkent Tunus’ta da önceki günler gibi bugün de 200 dolayında kişi Siliana halkına destek olmak için Habib Burkiba caddesinde bulunan Ýçişleri Bakanlıðı önünde gösteri yaptı.

Tunus’un AKP’si olarak da deðerlendirilen Ennahda iktidarı, bu eylemlerin diðer bölgelere de sıçramasından endişe ediyor. Tunus’un iki ayrı kentinde Cuma-Cumartesi gecesi çatışmalar yaşanmıştı.

Siliana’daki halkın bugünkü talepleri, 2011 devrimine yola açan talepleri hatırlatıyor. Bin Ali rejiminin devrilmesi ardından iktidara taşınan islamcı Ennahda hükümeti, halkın beklentilerine cevap olmayarak, baskıları ve hak ihlallerini arttırdı. Siliana’daki gösterilerin başından bu yana 300 dolayında kişi yaralandı.