Tunus'ta ikinci 'devrim' mi geliyor?

Tunus'ta ikinci 'devrim' mi geliyor?

Tunus'ta sol muhalefet lideri Şükrü Belayid'in evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını yitirmesi ardından, İslamcı hükümete öfke sokaklara taşarken, Başbakan yeni bir hükümet kurma kararı aldı, ancak partisinin tepkisiyle karşılaştı. Muhalefet ve en büyük sendika ise genel greve çağırdı.

Çarşamba günü, Demokrat Yurtseverler Partisi lideri Şükrü Belayid'in suikaste uğraması ardından aynı gün akşam saatlerinde Başbakan Hamadi Cebali, "ulusal sesleniş" konuşmasında "hiç bir siyasi partiye bağlı olmayan yeni bir hükümet" kurma kararı aldığını söyledi. Cebali, bu hükümeti en kısa sürede seçimler yapılana kadar ülkenin idaresinden sorumlu olacağını söyledi. Bu cinayetin böylesine bir tavır almasını hızlandırdığını ifade eden Cebali, seçimlerin ne zaman yapılacağı konusuna bir netlik getirmedi.

YENİ HÜKÜMET KURULABİLECEK Mİ?

Ancak Başbakan'ın bu açıklamasını iktidar Ennahda için de sürpriz oldu. Partinin parlamento grup başkanı Sahbi Atig, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada yeni bir "apolitik" (teknokrat) hükümet kurulması kararını reddetti.  Yeni kurulacak kabinenin Ennahda'nın çoğunlukta olduğu parlamentonun onayından geçmesi gerekiyor. 217 sandalyeden oluşan kurucu parlamentoda Ennahda'nın 89 milletvekili bulunuyor.  Bu da yeni hükümet konusunda alınan kararın hayata geçmesi konusunda riskli bir tablo ortaya koyuyor.

Şükrü'nün da kısa bir süre önce katıldı hükümete alternatif olarak kurulan laik muhalefet Halk Cephesi'nin dört bileşeni, genel greve gitme ve parlamento çalışmalarına katılmama kararı aldı. Tunus'un temel sendikası Genel İş Birliği (UGTT) de Şükrü Belayid'in cenaze töreninin yapılacağı 8 Şubat günü genel greve çağırdı.

KAOS

Belayid'in ailesi cinayetten iktidardaki Ennahda partisini sorumlu tutuyor. Tunus'ta "Yasemin Devrimi"nden iki yıl sonra kaos yaşanırken, Fransa da ülkedeki okullarını Cuma ve Cumartesi günleri için kapatma kararı aldı.  Sokaklardaki tepkiler ise giderek büyüyor. Sivil itaatsizlik çağrıları artıyor. Çarşamba günü bir çok kentte Ennahda partisine ait binalar ateşe verildi.

Bugün de çatışmalar ülke genelinde yaşanıyor. Gafsa kentinde polis ile yüzlerce gösteri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gazlar kullandı.  Siliana kentinde eylemciler bugün Ennahda partisinin binasını ateşe verirken, başkent Tunus'ta polis göstericilere karşı gaz bombaları kullandı.  Habib Burkiba caddesi üzerinde toplanan göstericiler, İçişleri Bakanlığı'na yürürken "Halk rejimin düşmesini istiyor", "Halk yeni bir devrim istiyor", "Halkına işkencecisi Ennahda" sloganlarını attı.

DEVRİM KATLEDİLMEYE İZİN VERMEYECEK

Tunus'un tarihi solcu militanlarından Gilbert Naccache, cinayet ardından yazdığı yazısında Şükrü Belayid'in düşüncelerini korkusuzca ifade eden biri olduğunu söylerken, sokaklardaki gösterilerin devrimin de Belayid ile birlikte toprağa gömülmeyeceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

"Planlı suikastler dizisinin bir başlangıcı mı?" başlığını atan Tunuslu Le Temps gazetesi ise, Belayid'in yol arkadaşı Hamma Hammami'nin şu sözlerini aktardı: "Bu siyasi cinayet ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenler tarafından gerçekleştirildi. Hükümet bunun sorumluluğunu kabul ediyor. Zira bu cinayeti önlemek için zamanında tedbir almadı."

ÖLÜM LİSTESİ

Son bir kaç gündür İslamcı Facebook sayfaları üzerinde infaz edileceklerin fotoğrafları yayınlanıyor. 4 Şubat tarihinde yayınlanan bir paylaşımda Şükrü Belayid'in de fotoğrafı var. Listedekilerin çoğunluğu gazetecilerden oluşuyor.  Hepsi de ölümle tehdit ediliyor.

"Kapitalist" isimli internet sitesinde yer alan yazıda şu yorum yapıldı: "Ennahda'ya seçimlerde rakip bile olamayacak Şükrü Belayid neden katledildi? Nedenleri basittir. Beleyid,  İslamcı partinin stratejisini yetkin bir şekilde okuyan ender siyasi kişiliklerden biriydi, defalarca  bu partinin siyasi muhaliflerine yönelik infaz planını inşa etti, Ennahda'nın ordu ve devlet aygıtına sızması ve bu partinin yabancı partilerle kurduğu karanlık ilişkilere tepki gösterdi (...) Bugün yeni bir aşamaya geçildi: siyasi muhaliflerini fiziki imhası! Diktatörlüğün en karanlık yıllarında bile Tunus bu kadar açık siyasi cinayetlere tanık olmadı."

CİNAYETİN ARKASINDA LPR Mİ VAR?

Kapitalist sitesi yazı işleri müdiresi ve Belayid'in arkadaşı Zohra Abid'e göre cinayetin arkasında iktidar partisi Ennahda'ya bağlı Devrimi Koruma Ligi (LPR) milis gücü bulunuyor. Zohra Kapitalis'te ve Fransız Le Nouvel Observateur dergisine verdiği mülakatta, "Şükrü Belayid her zaman selefiler, Ennahda'nın silahlı ve terörist kolu olan LPR tarafından tehdit edildi" dedi. 

AKP İLE STRATEJİ BENZERLİĞİ

Ennahda partisinin seçim kampanyasının Türkiye'den gelen bir kısım parayla da finanse edildiği biliniyor. Ülkedeki ekonomik kriz karşısında bu partinin özellikle Katar'dan da para aldığı defalarca tartışma konusu oldu. Ennahda'nın da ordu ve devletin diğer mekanizmalarına sızarak ele geçirme girişimleri AKP'nin izlediği stratejiyi andırıyor. Aynı şekilde diktatörlük döneminde yaşanmayan bir çok uygulama da bu iktidar zamanında yaşandı. Özellikle kadın haklarının budanması, siyasi şiddet olayları, hükümete yakın saldırgan  grupların cezasızlıktan yararlanması, sosyal eşitsizlik, işsizlik ve şaibeli ekonomik ilişkiler sürekli tepki konusu oldu. Hak ihlalleri artarken, ifade özgürlüğü geriledi. Son aylarda, muhalif ve sanat çevrelerine yönelik olarak hükümete yakın İslamcı gruplar tarafından çok sayıda saldırı gerçekleşti.