Tunus'ta protesto gösterileri dinmek bilmiyor

Tunus'ta protesto gösterileri dinmek bilmiyor

Ýşsizlik, sosyal adaletsizlik ve polis şiddetinin giderek arttıðı Tunus’ta halkın öfkesi de kabarıyor. Son bir kaç gündür başkent Tunus’un güneyindeki Siliana’da düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar yüzlerce kişi yaralandı. 2011 başında Bin Ali rejiminin devrilmesi ardından iktidara taşınan “Tunus’un AKP’si” Ennahda hükümeti ise sorunlara çözüm bulmak yerine daha da aðırlaştırıyor.

24 yıllık Bin Ali rejiminin devrilmesine yol açan ayaklanmanın birinci yıldönümü yaklaşıyor. Devrimden sonra Tunuslular kendilerini yeni bir baskıcı rejimle karşı karşıya buldular. Son üç gündür Siliana’da binlerce kişinin katıldıðı hükümet ve polis karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 300’ü aşkın gösterici ve polis yaralandı. Göstericiler, ekonomik sorunlara çare bulunmasının yanı sıra, bölge valisinin politikalarına ve polisin şiddet uygulamalarına karşı çıkıyor.

Protestolar hakkında bilgi veren UGTT sendikası, tüm uyarılarına raðmen göstericileri daðıtmayı başaramadıklarını duyurdu. Sendika, göstericilerin iş, adalet ve özgürlük talepleri ile yola çıktıklarını ve hükümetin düşmesini istediklerini de belirtti.

Olayların dinmemesi üzerine Cumhurbaşkanı Muhammed Marzuki, bu akşam olayların durması için halka yönelik bir konuşma yapacak. Ülkenin resmi haber ajansı TAP, Marzuki’nin bu akşam son olaylar ve ülkenin genel durumu üzerine bir konuşma yapacaðını duyurdu.

ÝŞSÝZLÝK ‘DEVRÝMDEN’ SONRA DAHA DA ARTTI

2011 yılındaki “Yasemin Devrimi”nden sonra bir türlü yeni anayasasına kavuşamayan ülkede, işsizlik ciddi bir problem olarak kalmaya devam ediyor. Ülkeyi uzun süre yöneten Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrildiði 2011 başlarında yüzde 13 civarında olan işsizlik şu anda yüzde 18 civarında. Bu da, 10 milyonluk ülkede yaklaşık 800 bin çalışabilecek kişinin işsiz olduðu anlamına geliyor.

Üniversite mezunlarının da işsizlikten etkilendiði Tunus’ta, halen 200 bin kadar yüksek eðitim diplomalı işsiz olduðu tahmin ediliyor. Ülkedeki genç nüfusun geleceðe dair umutlarının giderek yok olması da, protestolarda etkili oluyor.

Ülkedeki işsizlik sorununun bir diðer nedeni ise, ülkenin ihracatının yüzde 80’nini Avrupa Birliði ile yapıyor olması. Diðer bir ifadeyle AB’deki ekonomik gerileme Tunus ekonomisine olumsuz etki ediyor.

TUNUS’UN AKP’SÝ VE SERT POLÝSÝYE ÖNLEMLER

Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesi sonucu Ennahda partisinin iktidara gelmesi ardından Tunuslular kendilerini yeni bir baskı rejimi ile karşı karşıya buldular. Yeni iktidarla birlikte selefi grupların saldırıları da artarken, özellikle kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılıkta da büyük artış yaşandı. Tıpkı Türkiye’de olduðu gibi maðdurlar, sanık olmaya başladı.

En son 3 Eylül günü bir kadın ve nişanlısı araçla giderken, üç polis tarafından durdurularak, polislerin tecavüzüne uðramıştı. Skandal olay sonrası Ýçişleri Bakanlıðı sözcüsü Khaled Tarrouche, polisin çifti “ahlaksız bir pozisyonda” yakaladıðını söyleyerek utanç verici bir açıklamada bulunurken, yine de bu durumun tecavüze gerekçe olamayacaðını kabul etmişti. Olaydan sonra iki polis tecavüzden tutuklanırken, genç kadın ve nişanlısı 26 Eylül günü “ırza geçme” suçlamasıyla ifadeye çaðrılmıştı. Aralarında Tunuslu Demokrat Kadınlar Derneði ile Tunus Ýnsan Hakları Ligi’nin de olduðu çok sayıda sivil toplum örgütü bu duruma sert tepki göstererek, bu prosedürün “maðduru sanıða dönüştürdüðünü, kendisini ve nişanlısını haklarından vazgeçirmeye zorlamayı ve terörize etmeyi hedeflediðini” duyurmuşlardı.

Ülkenin güneyinde de Ekim ayında bir gösterici linç edilerek öldürülmüştü.

Tunus’ta Ekim 2011’de yapılan seçimlerde iktidar olan Ennahda, AKP’ye olan sempatisini defalarca açık bir şekilde ifade etmişti. Türkiye’nin model olarak pazarlandıðı bir dönemde iktidara gelen Ennahda’nın seçim kampanyasında Türkiye’den de para aldıðı iddia ediliyor.

Geçen yılın Kasım ayında Fransız LCP kanalında yayınlanan panele katılan Paris X-Nanterre Üniversitesi profesörü ve aynı zamanda “Tunus Baharı” isimli kitabın yazarı Abdelwahab Meddeb, Ýslami hareket Ennahda’ya “bir kısım paranın Türkiye’den geldiðini” söylemişti.

Aralık 2010’da, Muhammed Buazizi isimli bir gencin, polisin haksız uygulamalarını protesto etmek için bedenini ateşe vermesi, bugün adına Arap Baharı denilen ayaklanmaların fitilini ateşlemişti. Tunus’taki ayaklanma 14 Ocak 2011’de Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düşmesiyle sonuçlanmıştı. Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçmasıyla 23 yıllık rüşvet ve baskı dolu bir iktidar dönemi sona ermişti.