Tunus'ta sol muhalefet liderine suikast

Tunus'ta sol muhalefet liderine suikast

'Yasemin Devrimi' ardından İslamcı parti Ennahda'nın iktidara geldiği Tunus'ta Demokrat Yurtseverler Partisi lideri Şükrü Belayid bu sabah evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.  Bu saldırı Bin Ali rejimini deviren ayaklanmadan iki yıl sonra siyasi şiddet olaylarını arttığı bir döneme denk geldi.

Eşine göre Şükrü Belayid, evinden çıkarken iki el ateş açılarak öldürüldü. Öldürülen muhalif liderin kardeşi Abddulmecid Belayid, "Kardeşim katledildi" derken, bu saldırıdan iktidardaki Ennahda partisinin lideri Rachid Gannuchi'yi sorumlu tuttu.  Belayid, "Raşid Gannuchi'yi kardeşimi öldürmekle suçluyorum" dedi

Sol muhalefetin liderlerinden biri olan Şükrü Belayid, hükümete yönelik sert eleştirileri ile biliyordu. Belayid, son olarak hükümete alternatif olarak kendisini ortaya koyan Halk Cephesi isimli partiler koalisyonuna katılmıştı.

Tunus'ta son aylarda siyasi ve toplumsal şiddet olayları arttı. Çok sayıda siyasi muhalefet partisi ve sendikacı, İslamcı milislerin çatışmaları körüklediği, muhalifler ya da bürolarına saldırılarda bulunduğunu belirtiyor.

Ennahda partisinden Başbakan Hamadi Cebali, muhalif liderin öldürülmesini "tüm Tunus'a karşı yapılmış terörist bir eylem" olarak kınadı.

Mosaique FM radyosuna konuşan Başbakan, "Tunus halkı bu tür şeylere alışık değil, ağır bir dönüm noktası" derken, halk ve hükümet olarak görevlerinin "ülkeyi düzensizliğe çekmeyi hedefleyen bu kriminal tuzağa düşmemek" olduğunu söyledi.

İki yıl önce Bin Ali rejimini deviren ayaklanmanın ardından Tunus halkı Ennahda partisinin iktidara taşınması ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.   Halk durum daha da kötüleştiğini düşünürken, son aylarda tepki eylemler yeniden tırmandı. İşsizlik artığı ülkede eleştirilerin hedefinde Ennahda hükümeti yer alıyor.

Ülkedeki ekonomik sorunların dışında, Ennahda iktidarı döneminde İlamcı grupların saldırıları da arttı. Bunların hedefinde, muhaliflerin yanısıra özellikle kültürel etkinlikler de dikkat çekiyor. Tunus ayrıca siyasi yeni Anayasa üzerine yanşanan anlaşmazlıktan dolayı bir çıkmaz içerisinde bulunuyor. Bin Ali'nin kaçışı sırasında uygulamaya konulan polise ve orduya arttırılmış yetkiler veren olağanüstü hal yasası halen yürürlükte. 

Ennahda partisi aynı zamanda Tunus'un AKP'si olarak da adlandırılıyor. AKP'nin İslam dünyasına model olarak pazarlandığı bir dönemde iktidara taşınan Ennahda'nın seçim kampanyasına AKP'nin de finansal destek sunduğu belirtiliyor.