Türkiye’nin balistik füze kararı Ýsveç’i kaygılandırıyor

Türkiye’nin balistik füze kararı Ýsveç’i kaygılandırıyor

Savaş kışkırtıclıðı yapan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan’ın 2 500 km menzilli balistik füze üretilmesini istemesinin ardından Türkiye’de başlatılan çalışmalar Ýsveç’te kaygı ile karşılanıyor. Ýsveç Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Milletvekili, Parlamento Dışişleri Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Carina Hägg Türkiye’nin füze üretme girişimini yazılı bir soru önergesi ile Ýsveç Parlamentosu’na taşıdı.

Ýsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in cevaplaması istemiyle verilen önergede Türkiye’nin nükleer silahlara sahip ülkelerin bulunduðu bir bölgede yer aldıðı ve Birleşmiş Milletler’in nükleer silahların bölgede artmasından kaygı duyduðu hatırlatılıyor.

Türkiye’nin nükleer silahlara sahip Nato’nun bir üyesi olduðu, başka ülkelere de nükleer silah başlıklarının konuşlandırıldıðına dair bilgiler geldiði belirtiliyor. Balistik füze üretme kararı almasının Türkiye’nin uzun vadadeki niyetleri açısından soru işaretleri uyandırabileceðine dikkat çekiliyor.

Hägg, Ýsveç’in nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ile ilgili sözleşmenin uygulanması için yükümlülükleri olduðunu hatırlattıktan sonra Dışişleri Bakanı Bildt’in kaygılarını ve endişelerini gidermesi için olayı araştırmasını istiyor. Bildt ve Ýsveç Hükümetine Türkiye’nin balistik füze üretme girişimine karşı tutum alıp almayacakları sorusunu yöneltiyor.

17 Temmuz’da Erdoðan’ın Başkanlıðında toplanan Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’in de hazır bulunduðu Savunma Sanayi Ýcra Komitesi’nde uydu fırlatma merkezinin kurulması ve balistik füzeler üretilmesi kararlaştırılmıştı.