Tutankhamun’un mezarında gizil kapılar keşfedildi

The Times gazetesine göre ünlü İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922 yılında keşfedilen firavun Tutankhamun'un mezarı tüm sırlarını henüz inşa etmedi.

The Times gazetesine göre ünlü İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922 yılında keşfedilen firavun Tutankhamun'un mezarı tüm sırlarını henüz inşa etmedi. 

Tutankhamun'un mezarının keşfedilmesiyle, genç fivarunun 19 yaşındayken bir suikast sonucu değil, kırılan bacağının enfeksiyon kapması sonucu öldüğü anlaşılmıştı. Öyle görünüyor ki, mezarın gizlediği sırlar bununla sınırlı değil. Belki de daha keşfedileceklerin yanında bir hiç olarak kalır.

Arizona Üniversitesi'nden İngiliz arkeolog Nicholas Reeves, genç firavun Tutankamun'un mezar odasında, şimdiye kadar iki duvar kapıyı gizlediğini düşünüyor. Bu kapılardan bir başka odaya geçişin mümkün olduğu belirtiliyor.

Arkeolog sözkonusu kapılardan birinin arkasında, bugüne kadar keşfedilmeyen Nefertiti'nin mezarının olduğunu tahmin ediyor.

Tutankamun'un annesi olduğu sanılan Mısır'ın güçlü kraliçesini Tutankamun ile birlikte Mısır'ı yönettiği iddia ediliyor.

Akhenaton'un eşi Nefertiti'nin Milattan Önce 1370 ile 1333 arasında yaşadığı sanılıyor.

Nicholas Reeves, yüksek çözünürlüklü dijital bir scanner sayesinde "Krallar Vadisi" isimli mezarda iki geçidin varlığını tespit etti.

Bu geçitlere mezarı inşa edenler tarafından engel konulduğu belirtiliyor.

Eğer bu keşif doğrulanırsa, arkeologların onlarca yılın en büyük keşfi olacak.

Arkeolog Nicholas Reeves, "Eğer yanılıyorsam, yanılmışımdır. Ama eğer haklı çıkarsam,  bu şimdiye kadarki en büyük keşif olabilir" dedi.

Geriye bir soru kalıyor: Anlamı "Güzel geldi" olan Nefertiti'nin sırrı 3300 yıllık beklemeden sonra yakında çözülecek mi?