Tutuklamalarda Turkcell'in rolü sorgulanıyor

Tutuklamalarda Turkcell'in rolü sorgulanıyor

Ýsveç-Finlandiya telekomünikasyon tekeli Telia Sonera bir kez daha sert eleştirilerin hedefinde. Bu kez ortaðı Turkcell’in AKP Ýktidarı ve Türk devleti ile yaptıðı işbirliði nedeniyle tepkilerin odaðında yer alıyor.

Ýsveç’te haftalık yayımlanan Arbetet Gazetesinin Turkcell’in KESK üyesi kadınlar ve Kürt politikacıların tutuklanmalarında Turkcell’in rolünü açıða çıkarmasıyla şirketin % 38 hisselerini elinde bulunduran Telia Sonera ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.

Konuyu gündeme alan yazılı medya ve Ýsveç Radyosu Türkiye’deki tutuklamalarda Turkcell’in rolünü sorguladı. Arbetet Türkiye’de dinlenen her telefondan birinin Turkcell’in abonelerine ait olduðunu, dinlemelerin mahkemelerde delil olarak kullanılıp sendikacılar, insan hakları savunucuları ve Kürtlerin uzun hapis cezalarına çarptırıldıklarını yazdı.

EN AZ 75 BÝN KÝŞÝNÝN TELEFONLARI DÝNLENDÝ

Gazetenin yaptıðı araştırmalar 2011 yılı içinde 8 bini siyasi düşüncelerinden ötürü toplam 75 bin kişinin telefonlarının dinlendiðini gösteriyor. Gazete 147 sendika yöneticisi, insan hakları savunucusu ve BDP’li aleyhinde açılan davayı da araştırdı. Savcının telefon dinlemelerini delil olarak kabul ederek iddianameyi hazırladıðını belirledi. Dava açılmasına temel teşkil eden 631 telefon dinlemesinden 569’u Turkcell’in abonelerine ait. Araştırmayı yapan Gazeteci Eşref Okumuş 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlama hazırlıkları yapan 19 kadının telefonlarının dinlendiðini ve telefon konuşmalarının suç işlediklerinin kanıtı olarak gösterilerek tutuklandıklarını söylüyor.

CEZALAR ÝÇÝN TEK DELÝL TELEFON GÖRÜŞMELERÝ

Gazetelerde KESK başkanı Lami Özgen ile BDP Milletvekillerinden Gülten Kışanak ve Sırrı Sakık’ın görüşlerine de yer veriliyor.

Özgen, geçtiðimiz yıl Aralık ayında hapis cezalarına çarptırılan 25 KESK yöneticisi aleyhlerindeki tek delilin telefon konuşmaları olduðunu ve ceza alanların neredeyse tamamının Turcell’in aboneleri olduðunu ifade ediyor.

Ýnsan Hakları Derneði Başkanı Öztürk Türkdoðan Türkiye’de telefonları dinlenenlerin sayılarının Hükümetin verdiði 75 bin rakamının çok üzerinde olduðunu, yüzlerce ÝHD Üyesinin telefon görüşmeleri delil olarak kabul edildiði için cezaevlerinde tutulduklarını belirttikten sonra şunları söylüyor. Türkdoðan, “Dostum Muharrem Erbey Turkcell tarafından dinlendi. 3 yıldır cezaevinde ve 20 yıl ceza alma riski ile karşı karşıya. Ama Telia Sonera’nın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurmasının sorunu çözeceðini sanmıyorum. Telefon dinlenmesi yine sürecek. Yasaların deðişmesi için Ýsveç’in Türkiye’ye baskı yapması gerekir” dedi.

AKTAR: SADECE BÝR MÜVEKKÝLÝM DÝNLENMEDÝ, ÇÜNKÜ CEP TELEFONU YOKTU

104 Kürt politikacının savunmasını üstlenen Diyarbakır Barosu Başkanı, Avukat Mehmet Emin Aktar hukuk sistemi deðişmedikçe insanların Ýtalyan, Fransız veya Ýsveç firması tarafından dinlenmesinin bir önem taşımadıðını, buna karşın Telia Sonera ve onun sahibi Ýsveç’in ahlaki sorumluluk taşıdıðını söylüyor. Aktar şimdiye kadar bir tek müvekkilinin telefonunun dinlenmediðini çünkü cep telefonu olmadıðını aktarıyor.

Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Dış Politika Sözcüsü Urban Ahlin de Telia Sonera’nın insanları baskı altına alan faaliyetler yerine insan haklarını desteklemesi gerektiðini belirterek Ýsveç Hükümetini şu cümlelerle eleştiriyor: “Ýnternet Güvenliði Konferansları yapmakla övünen bir Hükümetimiz var. Bir yandan demokrasi aktivistlerine diktatörlerin kendilerini dinlemelerinden korunmaları için para yardımı yapıyor ama aynı zamanda da devlete ait tekellerin yol açtıðı insan hakları ihlallerini görmezden geliyor.”

Telia Sonera’nın yöneticilerinden Thomas Jönsson ve Peter Nordman eleştiriler karşısında insan haklarına saygıyı esas aldıklarını ve konuyu Turkcell’in yönetimi ile görüşeceklerini söylemelerine raðmen gazetecilerin söyleşi yapma taleplerini geri çeviriyor.

SAKIK: ÝSVEÇ ÝNSAN HAKLARI YERÝNE PARAYI SEÇTÝ

BDP Milletvekili Sırrı Sakık Telia Sonera yöneticilerinin insan haklarına saygı gösterdiklerini söyleyerek sorunu geçiştirmelerine tepkili. “Bizi dinleyerek mi insan haklarına saygı gösteriyorlar” diyen Sakık tepkisini şu cümlelerle dile getiriyor: “Kendi kendinize yalan söylemeyin. Seçim, insan hakları ile para arasında. Siz parayı seçtiniz. Bunun dışındaki her şey boş laf.”

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak ise telefon dinlemelerinin muhalefeti ve sendikaları susturmak amacıyla yapıldıðını, telefonları dinlenen 500 kadının cezaevinde bulunduðunu söylüyor. Kendisinin de Turkcell’in abonesi olduðunu, dinlenmelerle ilgili Başbakana sorduðu soruya yanıt beklediðini ifade ediyor.

ANF NEWS AGENCY