Uluslararası Kadın İttifakı'ndan 8 Mart çağrısı

Uluslararası Kadın İttifakı'ndan 8 Mart çağrısı

Uluslararası Kadın İttifakı (IWA), dünyanın dört bir yanında mücadele veren kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ‘kapitaliz krizler, militarizm ve savaşa karşı uluslararası eyleme dönüştürmeye çağırdı.  

IWA, yaptığı açıklamada, bugün genel olarak Uluslararası Kadınlar Günü olarak bilinen günün bundan yüz yıldan fazla bir zaman öncesinde yapılan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı sonucu olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu günün kökü,  adil ücret ve çalışma saatleri, oy hakkı ve ayrımcılığa son vermek için çalışan kadınların örgütlü gücü ile direnişini vurgulamaktı. Bugün 8 Mart’ın bu kökenine sadık kalarak,  tüm dünyada kadınlar üzerinde ağır sorunlara neden olan önemli konulara, kapitalizm ve emperyalizm krizine dönmemiz gerekmektedir” dendi.

2008 yılında yaşanan ekonomik çöküşle birlikte krizin dünya çapında kadın üzerindeki etkilerinin arttığına dikkat çekilen açıklamada,  sistemin hakim sınıfların kar oranlarını yükseltmek için, düşük ücret ve güvencesiz sektörlerde çalışan kadınlara süper sömürüye tabi tutularak, köylü ve yerli kadınların topraklarını ellerinden alınarak talan edildikleri belirtildi. Açıklamada, krizi ardından toplumun yüzde 1’ini oluşturan kesimin aldığı bono çeki iki kat artarken krizin ağırlığı altında çile çeken kadınların yüzde 99’unun ‘Artık Yeter!’ dediği vurgulandı.

Emperyalist savaş ve talanın dünyanın dört bir yanında arttığına işaret edilen açıklamada, yeni teknolojilerle yürütülen savaş ve işgallerin kadın ve çocukların istikrar içinde yaşamlarını imkansız hale getirdiği belirtilirken buna karşı kadınların Mısır, Tunus ve Filistin, Kanada, Meksika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında mücadele etmeye devam ettikleri ifade edildi. 

Kadınlar ayaklandıkça, onlara karşı baskı ve şiddetin de yükseldiğine işaret edilen açıklamada, yakın zamanda Paris’te 3 Kürt kadın aktivistin acımasızca katledilmesine tanık oldukları ifade edildi. Mısır’ın Tahrir Meydanı’nda protestolara katılmaları önlenmek istenen kadınların silahlı kişilerin tecavüz ve şiddetine maruz kalırken,  benzer şekilde Hindistan’da topraklarının gasp edilmesine karşı mücadele veren yerli Dalit kadınları avlanarak zindanlara atıldıkları, Filipinlerde hükümetle barış görüşmelerinde yer alan Ulusal Demokratik Cephe üyesi kadınların yıllardır cezaevinde tutuldukları belirtildi.

“İster barikatlarda veya evde, kadınlar giderek daha fazla cins temeli şiddete maruz kalıyorlar” denilen açıklamada, kadınların, kökü ataerkil değerlere dayanan ve kapitalist sistem tarafından sürdürülen kadına yönelik her türlü şiddetin son bulmasını istedikleri vurgulandı. 

Uluslararası Kadın İttifakı, ulusal ve uluslar arası düzeyde mücadele veren kadınlardan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde dayanışmayı güçlendirerek militanca eylemler geliştirmelerini isterken,  “Kadın örgütlerini, uluslar arası dayanışmayı göstermek için 8 Mart eylemleri sırasında mor kolluklar veya bilek bantları taşımaya çağırıyoruz” dedi. Kadın ittifakından 8 Mart çağrısı