Ýngiltere'den Suriye'ye 'kimyasal silah' uyarısı

Ýngiltere'den Suriye'ye 'kimyasal silah' uyarısı

Suriye’de Beşar el Esad rejimine yönelik kimyasal silahların olası kullanımına ilişkin uyarılar artıyor. Bugün de Ýngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, bu yönlü bir uyarı yaparken, Suriye’ye karşı askeri bir müdahaleyi de asla dışlamadıklarını belirtti.

Manama’daki bölgesel güvenlik forumu sırasında basın mensuplarına açıklamada bulunan William Hague, “Biz kimyasal ve biyolojik silah stokları ve rejimin bunları kullanacaðına ilişkin bilgiler karşısında son derece endişeliyiz” dedi.

Bu silahların Başar El Esad rejimi tarafından kullanılması veya bu silahların başka grupların eline geçmesi gibi bir çok “tehlikeli senaryo” konusunda uyaran Hague, rejimin kimyasal ve biyolojik silahlara başvurması halinde “acil planlar geliştirdiklerini” belirtti.

Bahsedilen bu planlar konusunda detay vermeyi reddeden Hague, olası askeri bir müdahaleye ülkesinin katılıp katılmayacaðı sorusuna da ülkesinin hiçbir seçeneði dışlamadıðını ifade etti Hugue, buna karşın şimdilik “barışçıl bir geçişi” desteklemeye devam ettiklerini savundu.

Batılı birçok ülke son günlerde kimyasal silahlara ilişkin Esad rejimine uyarılarda bulundu. Amerikalı yetkililer, Suriye ordusunun uçaklardan bırakılmak üzere bombalara sarin gazı yüklediðini öne sürmüştü.