UNHCR: Suriyeli mülteci sayısı 2012 sonunda 700 bini aşacak

UNHCR: Suriyeli mülteci sayısı 2012 sonunda 700 bini aşacak

BM Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR), mevcut durumda 300 bin olan Suriyeli mülteci sayısının 2012 yılı sonunda 700 bini aşabileceði uyarısında bulundu.

Bu durum karşısında BM’ye baðlı insani kurumlar ihtiyaçlarını gözden geçirerek mültecilere yardım için 487,9 milyon dolar (379,2 milyon euro) talep ettiler.

Bir basın toplantısı düzenleyen UNHCR’nin Suriyeli mülteciler koordinatörü Panos Moumtzis, “Bu fonlar yıl onsuna kadar onlara yardım edilmesini saðlayacak” dedi.

Moumtzis, Suriye’deki çatışmalardan kaçan mülteci sayısının mevut durumda 300 bine yakın olduðunu belirti. Geçen Mart ayında UNHCR, 41 bin 500 Suriyeli mültecinin olduðunu açıklamış ve yıl sonuna kadar bölgedeki sayılarının 100 bine çıkacaðı tahmininde bulunmuştu. Ancak bu rakama Temmuz ayında ulaşıldı.

BM bundan bölge yılsonuna kadar mülteci sayısının 700 bine ulaşmasın bekliyor. Moumtzis, Suriye’den kaçtıktan sonra ilk etapta insani yardım kuruluşlarına kaydolmayan Suriyeli mültecilerin de artık yardım talebinde bulunduklarını ifade etti.

UNHCR’ye göre he gün 2 bin ila 3 bin mülteci Suriye’ye komşu olan, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’a göç ediyor. Mültecilerin yüzde 75’i kadın ve çocuklardan oluşuyor.