Ýslam ülkelerinde film protestolarında şiddetli çatışmalar

Ýslam ülkelerinde film protestolarında şiddetli çatışmalar

Ýslam karşıtı ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmine karşı bugün birçok Müslüman ülkede Cuma namazı çıkışlarında gösteriler düzenlenmeye başlandı. Gösterilerde en az 1 kişi ölürken onlarca kişi de yaralandı.

Gösterilerin en şiddetli geçtiði ülkelerden biri olan Pakistan’da hükümetin ilan ettiði ‘Peygamber Sevgisi Günü’ şiddetli çatışmalarla geçiyor. Ülkenin birçok kentinde öfkeli protestocular ile polisler arasında çatışmalar yaşanıyor. Ülkenin kuzeyindeki Peşaver’de 2 sinema ateşe verildi. Polisin göstericileri daðıtmak üzere açtıðı ateş sonucu Pakistan televizyonunun şoförü hayatını kaybetti. Açılan ateş sonucu en az 15 kişinin de yaralandıðı gelen bilgiler arasında.

Rawalpindi, Lahore ve Karaçi kentlerinde de polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken, başkent Ýslamabat’ta da çatışmalar başladı. Ýslamabat’ta göstericiler, sabah saatlerinden itibaren binlerce polis ve asker tarafından tutulan diplomatik temsilciliklerin bulunduðu bölgeye girmeye çalışıyorlar. Yine diplomatların bulunduðu Serana bölgesindeki bir otel önünde yüzlerce gösterici toplanmış durumda.

Birçok ülke Pakistan’da gösteri ilanı ardından elçiliklerini kapatmış durumda. Gösteriler nedeniyle ülke genelinde kepenkler ile devlet kurumlarının birçoðu açılmazken, toplu taşıma araçlarının çoðunun da bugün çalışmadıðı bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de polis ABD Büyükelçiliði çevresinde devriye gezerken kentin bir çok yerinde küçük çaplı gösterilerin düzenlendiði bildirildi. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da ise 2 bin kişinin katılımı ile ABD büyükelçiliði önünde gösteri yapıldı. Gösteride şimdiye kadar şiddet olaylarının yaşanmadıðı bildirildi.

Radikal dinci gruplarının gösteri çaðrısında bulunduðu Tunus’ta, tüm gösterilerin yasaklanması nedeniyle şimdiye kadar ciddi bir gösterinin yapılmadıðı kaydedilirken, Filistin, Irak, Ýran ve diðer birçok ülkede de gösterilerin yapıldıðı gelen bilgiler arasında.