Ýspanya bankalarına 100 milyar Euro kredi

Ýspanya bankalarına 100 milyar Euro kredi

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, acil sermaye takviyesine ihtiyaç duyduðu belirtilen Ýspanya bankalarına 100 Milyar Euro kredi verme kararı aldı.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Ýspanya’nın talebi üzerine dün gerçekleştirmiş oldukları, 3 saat süren telekonferans ardından, bu ülkeye Avrupa mali istikrar fonundan 100 milyar Euro kredi verme kararına ulaştı. Telekonferans ardından yapılan açıklamada, Ýspanya finans sektörünün “toplamda 100 milyar Euro’ya kadar çıkabileceði tahmin edilen” sermaye gereksinimi ve ihtiyat marjının mali istikrar fonundan karşılayacaðı belirtildi.

Açıklamada, kısa süre içinde gelecek “resmi başvurunun ardından AB Komisyonu'nun Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Bankacılık Ýdaresi ve Uluslararası Para Fonu'yla irtibat içinde hazırlayacaðı deðerlendirmesini ve yardım karşılıðında mali sektörle ilgili yerine getirilmesi istenecek zorunlu şartlar önerisini hazırlayacaðı” kaydedildi. Açıklamada, verilecek olan krediden Ýspanya hükümetinin tam sorumlu olacaðı vurgulandı.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın kararı Ýspanya finans sektörü, ÝMF ve ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. ÝMF kredi düzeyinin Ýspanya bankalarının güvenirliðini korumaya yetecek düzeyde olduðunu belirtirken, ABD ise kararı Euro bölgesinde mali birlik yönünde atılmış önemli bir karar olarak tanımladı.

Avrupa’da en yüksek işsizlik oranına sahip Ýspanya, ABD’de patlak veren ve küresel düzeyde finans krizine dönüşen emlak krizi ardından Avrupa’da mali krize giren üçüncü ülke oldu. Daha önce Yunanistan, Ýrlanda ve Portekiz krize girerek Avrupa yardım fonu ile ÝMF’den kredi almak zorunda kalmıştı.