Ýspanya bankalarına 30 milyar Euro kredi

Ýspanya bankalarına 30 milyar Euro kredi

Euro Bölgesi Maliye Bakanları zordaki bankalarına yardımcı olması için Ýspanya'ya 30 milyar Euro kredi vermeyi kararlaştırdı.

Bu ay sonu itibariyle ödenecek olan para, Haziran ayında kararlaştırılan 100 milyar Euroluk yardım fonunun ilk kısmını oluşturuyor.

Brüksel'de bakanların 9 saat süren görüşme ardından kararlaştırdıðı ödemenin Euro bölgesi ülkelerinin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor.

Bakanlar ayrıca, Ýspanya’nın 2013’te bütçe açıðını Euro limiti olan yüzde 3’e çekmesi tanıdıðı süreyi 1 yıl uzatmayı da kararlaştırdı.

Euro Bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, "Belli bankalar için belli koşullar getirileceðini ve genel hatlarıyla Ýspanya ekonomisi için denetlemenin sıkılaştırılacaðını" söyledi. Juncker "Belirlenen bu koşulların Ýspanya bankacılık sektöründe varlıðı devam eden zayıf noktaların giderilmesine yol açacaðına kanaat getirdik" dedi.

Ekonomik kriz ile boðuşan Ýspanya uzun süre Euro yardım fonundan yararlanmayı ertelemiş, ancak bankaları kredi sorunuyla karşı karşıya kalınca başvuruda bulunmak zorunda kalmıştı. Ýspanya bankalarının yüz yüze kaldıðı kredi sorununun büyüklüðü henüz bilinmiyor. Bankalara verilecek kredi oranının önümüzdeki Eylül ayında netlik kazanması bekleniyor.