Ýsrail Bulgaristan’daki saldırıdan Ýran’ı sorumlu tutu

Ýsrail Bulgaristan’daki saldırıdan Ýran’ı sorumlu tutu



Bulgaristan’ın Burgaz kentinde Ýsrailli turistleri taşıyan bir otobüse yönelik düzenlenen bombalı saldırıda 8 kişi öldü, 34 kişi de yaralandı. Saldırının bir intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiði ileri sürülürken, Ýsrail olaydan Ýran’ı sorumlu tutu.

Bulgaristan’ın doðusundaki Burgaz kenti havaalanında dün akşam saatlerinde Ýsrailli turistleri taşıyan bir otobüste patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle yakında bulunan 2 otobüs daha alev alarak yandı. Olayda 5’i Ýsrail vatandaşı 8 kişi ölürken, 34 kişi de yaralandı.

Bulgaristan ve Ýsrailli yetkililer, patlamaya bir bombanın neden olduðunu belirtirken, patlamanın otobüsün içinde deðil kenarında meydana geldiðini söyledi.

Ýsrail Haaretz gazetesine konuşan Ýsrail Dışişleri Bakanlıðı’ndan bir yetkili ise patlanın otobüsün içinde meydana geldiðini ve olayın bir intihar saldırısı olduðunu söyledi. Bulgaristan Başbakanı Boyko Metodiev Borsov’da olayın intihar saldırısı sonucu meydana geldiðini kaydetti.

Bulgaristan polisi, havaalanı güvenlik kameralarından, havaalanında en az 4 saat dolaşan Kafkas kökenli bir şüpheli tespit ettiklerini duyurdu. Adı açıklanmayan kişinin üzerinden ABD Michingan kentinden sahte bir ehliyet bulunduðu belirtildi.

Son yıllarda yurtdışında Ýsrail vatandaşlarına yönelik düzenlenen en büyük saldırı olarak kayıtlara geçen Burgaz saldırısının yankıları sürerken, Ýsrail olaydan Ýran’ı sorumlu tutu. Ýsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Tüm kanıtlar Ýran’ı gösteriyor” dedi. Saldırının Hindistan, Gürcistan, Tayland, Kenya ve Kıbrıs’taki saldırı girişimlerine benzerlik taşıdıðını belirten Hetanyahu, “Bu Ýran’ın dünyaya yayılan bir terror eylemidir. Ýsrail, Ýran terörüne güçlü bir karşılık verecektir” belirtti.

Ýsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise saldırının, Ýran himayesi altında Lübnan Hizbullah Örgütü tarafından gerçekleştirildiðini ileri sürdü.