Ýsrail'den BM'nin Filistin kararına misilleme

Ýsrail'den BM'nin Filistin kararına misilleme

Birleşmiş Milletler’in Filistin’e gözlemci devlet statüsü tanıması ardından Ýsrail, Doðu Kudüs ve Batı Şeria’da işgal ettiði mahallelere 3 bin yeni konut inşaatına onay verdi.

Ýsrail Haaretz gazetesinin diplomasi muhabiri Barak Ravid, Twitter üzerinde Ýsrail’in işgal ettiði mahallelere 3 bin yeni konut inşaatına onay verdiðini yazdı. Gazeteci, bu kararın BM’nin Filistin’e gözlemci devlet statüsü tanımasına misilleme olarak yapıldıðına dikkat çekti.

AFP’ye açıklamada bulunan Ýsrailli “üst düzey” bir yetkili, bilgiyi doðrulayarak “Bu doðru. Kudüs ve Batı Şeria’da” dedi.

Barak Ravid’e göre bazı yeni konutlar Doðu Kudüs’ü Batı Şeria’da Ýsrail’in işgal ettiði Maale Adumim kolonisine baðlayan “E1” isimli çok tartışmalı alana kurulacak.

Ravid, Amerikan Başkanı Barack Obama’ya verilen teminatlara raðmen Ýsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Maale Adumim ile Kudus arasındaki “E1” alanına konut inşaatı yapma talimatı verdiðini belirterek, bunun da Batı Şeria’nın kuzey parçasını güneyinden izole edeceðini yazdı.

Ýsrail bu proje ile 35 bin nüfuslu Maale Adumim ve Doðu Kudüs arasındaki boşluðu yeni yerleşimlerle doldurarak nihai sınırların içine dahil etmeyi planlıyor.

Her iki Batı Şeria’yı birbirinden ayıran bu proje, bir Filistin Devleti’nin yaşayabilirliliðini de tehlikeye koyuyor. Ýsrail, BM’nin Filistin’e ilişkin yeni girişimi karşısında misilleme yapacaðı tehdidinde bulunmuştu.

Ýsrail Devleti, Kasım 2011’de Filistin’in UNESCO’ya tam üyeliðinin kabulü ardından da Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde inşayı hızlandırmıştı.