Ýsrail'den Doðu Kudüs'te 1500 yeni konut için yeşil ışık

Ýsrail'den Doðu Kudüs'te 1500 yeni konut için yeşil ışık

Ýsrail Ýçişleri Bakanlıðı, işgal altındaki Doðu Kudüs’tekiRamat Shlomo mahallesine 1500 yeni konut inşasına yeşil ışık yaktıðını açıkladı. Filistinli yöneticiler Ýsrail’i BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini bildirdi.

Bu tartışmalı proje, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in 9 Mart 2010’da Kudüs’e yaptıðı bir ziyaret sırasında ABD ile Ýsrail arasında diplomatik krize yol açması ardından dondurulmuştu.

Ýçişleri Bakanlıðı sözcüsü yaptıðı açıklamada Kudüs bölgesi bakanlık komitesi 1600 konutluk projesi 1500 konuta indirdiðini ve bu planın nihai bir onay almak için yeniden sunulacaðını bildirdi. Sözcü, “Bu birkaç ay veya birkaç yıl daha alabilir” dedi

Filistinli yetkililer Ýsrail Ýçişleri Bakanlıðı’nın yeşil ışık yakmasına anında tepki göstererek, BM Güvenlik Konseyi’ne konuyu götürme niyetinde olduklarını bildirdi.

BM’nin Kasım ayında Filistin’e gözlemci devlet statüsü tanıması ardından Ýsrail işgal altındaki Doðu Kudüs ve Batı Şeria’da işgal aldındaki yerleşim yerlerinde 3 bin konut inşa edeceðini açıklamıştı. Ýsrail, BM’nin Filistin’e ilişkin yeni girişimi karşısında misilleme yapacaðı tehdidinde bulunmuştu. Bu karar, uluslararası alanda tepkilere yol açmış, bir çok Avrupa ülkesi Ýsrail büyükelçilerini çaðırarak açıklama istemişti.

Yeni konutların Doðu Kudüs’ü Batı Şeria’da Ýsrail’in işgal ettiði Maale Adumim kolonisine baðlayan “E1” isimli çok tartışmalı alana kurulacaðı belirtilmişti. Ýsrail bu proje ile 35 bin nüfuslu Maale Adumim ve Doðu Kudüs arasındaki boşluðu yeni yerleşimlerle doldurarak nihai sınırların içine dahil etmeyi planlıyor.

Her iki Batı Şeria’yı birbirinden ayıran bu proje, bir Filistin Devleti’nin yaşayabilirliliðini de tehlikeye koyuyor. Ýsrail Kudüs’ü kendi “birleşik ve bölünmez” başkenti olarak görüyor. Ancak uluslararası toplum Ýsrail’in 1967’de işgal ettiði Doðu Kudüs parçasını tanımıyor. Filistin burayı gelecekteki devletlerinin başkent yapmak istiyor.

Ýsrail Devleti, Kasım 2011’de Filistin’in UNESCO’ya tam üyeliðinin kabulü ardından da Batı Şeria’daki yerleşim birimlerinde inşayı hızlandırmıştı.