Ýsrail erken seçime gidiyor

Ýsrail erken seçime gidiyor

Ýsrail hükümeti 22 Ocak 2013’te erken seçime gitme kararı aldı. Karar Ýsrail Parlamentosu tarafından oy birliði ile kabul edildi.

Son bir yıldır sosyal-ekonomik alanda halktan büyük tepki toplayan hükümet ortakları bütçe üzerinde anlaşamayınca Başbakan Benjamin Netanyahu seçimlerin öne alınmasını istemişti. Normal koşullarda seçimlerin Ekim 2013’te yapılması gerekiyordu. Netanyahu, “koalisyon ortakları arasındaki çekişme nedeniyle 2013 bütçesini çıkarmak imkansız hale geldiði için seçimleri erken bir tarihe almaya karar verdiðini" söylemişti.

Netanyahu hükümetinin aşırı dinci küçük ortakları, devletten aldıkları yardımlarda kesintiye gidilmesine karşı çıkmaları, bütçe üzerindeki anlaşmazlıðın temel nedenini oluşturuyor.

2009 yılından bu yana iktidarda olan Netanyahu’nun lideri olduðu Likud Partisi kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor ve seçimleri kazanması bekleniyor.

Ýç politikada, sosyal adaletsizlikler nedeniyle aðır eleştiriler alan başbakan Netanyahu, Ýran’a karşı sert tavır ile Filistin politikası konusunda ise büyük destek görüyor. Netanyahu, nükleer silah üretmeye çalışmakla suçladıðı Ýran’a müdahale, Filistin sorununa ise sosyal ve güvenlik esaslı çözümü savunuyor.