Ýsveç parlamentosu protestolarla açıldı

Ýsveç parlamentosu protestolarla açıldı

Yeni dönem çalışmaları için ilk kez toplanan Ýsveç Parlamentosu protesto gösterileri arasında açılışını yaptı. Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri özelleştirmelere, çevreciler ormanların kesilmesine ve Gotland Adasında yaşayan halk feribot ücretlerinin aşırı miktarda artırılmasını protesto etmek amacıyla gösteriler yaptı.

Ýlerici ve devrimci parti ve gruplarla, bazı sendika şubelerinin oluşturdukları ittifak “Kar amacı olmayan refah devleti” parolasıyla Stockholm başta olmak üzere Ýsveç’in bazı illerinde gösteriler düzenledi. Gösterilerde konuşmalar yapan hemşire, doktor, şöför ve fabrika işçilerini örgütleyen sendikaların yetkilileri ve aydınlar Hükümetin neo-liberal politikalarını ve özelleştirmeleri protesto eden konuşmalar yaptılar.

Stockholm’un Sergel Meydanında yapılan gösteriye katılan “Tribunal Tiyatrosu” oyuncuları özelleştirmelere ve sosyal hakların ortadan kaldırılmasına karşı Halk Parlementosunu kurduklarını açıkladılar. Özelleştirmelerin durdurulması için verdikleri önergenin tartışılmasını istediler. Bir kaç konuşmacının önerge hakkında yaptıðı konuşmaların ardından oylama yapıldı. Meydanda toplanan bini aşkın kişi özelleştirmelerin durdurulmasını oybirliði ile kabul etti. Kar amacıyla yapılan tüm özelleştirmelerin durdurulması ve özelleştirilen kurumların devlet tarafından devralınması kararlaştırıldı.

Sosyal Demokrat tatınmış Gazeteci-Yazar Göran Greider devletin yapmakla yükümlü olduðu saðlık ve bakım hizmetlerinin; saðlık ocakları, hastane, yaşlılar bakım evleri ve eczanelerin kar hırsıyla hareket eden aç gözlü kapitalistlere devredilmelerine son verilmesini istedi.

Seko Sendikası Şube Yöneticisi Ulf Brand geçtiðimiz Mayıs ayında yapılan Ýsveç Ýşçi Sendikaları Konfederasyonun kongresinde özelleştirmelerin durdurulması için mücadele kararı alınmasına raðmen Konfederasyon yöneticilerinin bu karara uygun tutum almadıklarını söyledi. Tüm sendikalara özelleştirmelerin durdurulması için meydanlara çıkma çaðrısında bulundu.

“Sosyalist Doktorlar” adına bir konuşma yapan Theo Bodin her gün hastanede özelleştirmeler ve personel yokluðundan dolayı hastaların can güvenliklerinin riske atıldıðına şahit olduðunu söyleyerek bu duruma son verilmesini istedi.

Konuşmaların yapılmasının ardından kadınların oluşturduðu Rrriotsamba grubunun çaldıðı trampetler eşliðinde göstericiler yürüyüşe geçti. Yol boyunca özelleştirme karşıtı slogan atan göstericiler parlamento binası önünde yapılan konuşmaların ardından eylemlerine son verdiler.

Gotland Adasında yaşayan halk da son iki yılda feribot ücretlerinin iki kat arttırılmasını protesto etmek amacıyla sabah saatlerinden itibaren Sergel Meydanında pankratlar açtı. Fiyat artışlarını protesto etmek için bildiriler ve adadan getirdikleri havuçları daðıtan göstericiler öðleden sonra Hükümet binası önüne gelerek topladıkları 100 bini aşkın imzayı Alt yatırım Bakanı Catharina Elmsäter Sevärd’e teslim ettiler.

Çevreciler de Gotland Adasında kireç ocaðı açılması için aðaçların kesilmesini protesto etmek için Stockholm’un kaldırımlarına kesilen aðaçların kütüklerini yerleştirdiler.