Ýsveç Parlamentosunda dini kutlamaların yasaklanması isteniyor

Ýsveç Parlamentosunda dini kutlamaların yasaklanması isteniyor

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh Ýsveç Parlamentosunda yapılan dini toplantı ve törenlerin laiklik ilkesiyle çeliştiðini belirterek yasaklanmasını istedi.

Ýktidarın büyük ortaðı Moderat Parti Milletvekilleri Amir Aden ve Abdilirızak Waberi ile Çevre Partisi Milletvekili Mehmet Kaplan Kurban Bayramı dolayısıyla Ýsveç’te bulunan Müslüman ülkelerin Büyükelçilerini bayramlaşmak için Parlamentoya davet etmişlerdi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh parlamentodaki lokallerin dini toplantı ve etkinlikler için kullanılmasına tepki gösterdi. Karşı çıkışının tamamen bir prensip sorunu ve son yapılan toplantı ile ilgisinin bulunmadıðını söyleyen Kakabaveh Parlamentoda görev yapan politikacıların din ve politikayı bir birine karıştırmamaları gerektiðini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ýsveç laiklikte öncü bir ülke ama dinin parlamentoya sızdıðını görüyoruz. Sadece Parlamentoyu yönetenler deðil milletvekilleri de bunun uzun vadedeki sonuçlarını bilmelidir. Parlamento yönetiminin Ýsveç Parlamentosunun lokallerinde dini kutlamalar yapılmasına izin vermesi kesinlikle yanlıştır. Lokallerin nasıl kullanılacaðına ilişkin sınırlar belirlenmeli ve oralarda din yer almamalı.”

Kakabaveh’e Halk Partisi Milletvekili Anna Steele de destek veriyor. Parlamentoyu dinin dışında tutmak için görüş birliðine varamamalarını sıkıcı bulduðunu ve konuyu uygun bir zamanda Parlamento Başkanıyla konuşacaðını söylüyor. Steele parlamentonun tamamen dinin dışında bırakılması için kuralların deðiştirilmesini istiyor.

Parlamento Hukuk Şefi Helen Törnqvist ise yönetmenliklerde parlamentoda dini toplantılar yapılmasını yasaklayan bir hüküm olmadıðını söylüyor.