Vatikan belge sızdırıcısına 18 ay hapis

Vatikan belge sızdırıcısına 18 ay hapis

Hıristiyan aleminin ruhani lideri Papa XWI. Benediktus’un gizli belgelerini çalmakla suçlanan, benediktus’un eski uşaðı Paolo Gabrielle Vatikan mahkemesi tarafından 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, gizli belgeleri çalmadan suçlu bulduðu Gabrielle savcılıðın talep ettiði 3 yıl hapis cezasını verdi ancak hemen ardından hafifletici sebeplerle bu cezayı 18 aya düşürdü. Mahkeme başkanı Guisseppe Dalla Tore, suçlananın ceza indirimini, geçmişte kiliseye sunduðu hizmetler, mahkeme sürecindeki davranışı ile ‘Papa’ya karşı ihanetinin bilincinde olmasına’ borçlu olduðunu söyledi.

Eski uşak Paolo Gabrielle kendisini hırsız olarak görmediðini belirterek, belgeleri kiliseye olan sevgisinden sızdırdıðını söyledi. Gabriele, kovuşturma aşamasında belgeleri çaldıðını itiraf ederek, Papa'dan af dilemişti. 46 yaşında ve 3 çocuk babası olan Ýtalyan asıllı Gabriele, çaldıðı belgeleri basına sızdırdıðı için görevinden uzaklaştırılmıştı.

Gabrielle, kamuoyunda ‘Vatileaks’ olarak anılan Vatikan’ı sarsan büyük skandalda, Vatikan’da bazı olayların nasıl örtbas edildiðini ve Vatikan Bankası’nda dönen gizli işlerin yer aldıðı çok sayıda belgeyi çalarak gazeteci Gianluigi Nuzzi’ye vermişti. Nuzz söz konusu söz konusu belgeleri ‘La Sua Santita’ adlı kitapta yayınlamıştı.

Belgelerin yayınlanması ardından Paolo Gabrielle Vatikan Jandarması’nın evine yaptıðı baskınla gözaltına alınmıştı. Gabriele, 22 Temmuz´da mahkeme kararıyla şartlı tahliye edilmiş ve ev hapsinde tutulması kararlaştırılmıştı.

Bugünkü mahkeme kararı ardından hemen hapse götürülmeyen Gabrielle’nin Papa Benedictus tarafından affedilmesi bekleniyor. O zamana kadar Gabrielle ev hapsinde tutulmaya devam edilecek.