Washington'da Biden-Maliki görüşmesi

Washington'da Biden-Maliki görüşmesi

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesinde artan saldırıların mezhep çatışmalarını körüklediğini belirterek, bu saldırılara karşı Amerika’dan yardım istedi.

Washington ziyaretine başlayan Şii Başbakan Maliki, bugün ilk olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden'la bir araya geldi. Maliki Cuma günü Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama tarafından kabul edilecek.

Maliki ziyaretinde El Kaide saldırılarının mezhep çatışmalarını körüklediği gerekçesiyle ABD'den yardım istedi. Obama'nın Yardımcısı Joe Biden, görüşmede, Amerika'nın Irak'ın güvenliğine olan taahhüdünü tekrarladı.

Maliki-Biden görüşmesinden sonra üst düzey bir Amerikalı yetkili, daha önceki bazı gecikmelere rağmen, Irak'a gelecek yılın sonlarında F-16 savaş uçakları gönderileceğini söyledi. Irak geçtiğimiz günlerde uçaklar için 650 milyon dolar ön ödeme yaptı.

Öte yandan New York Times gazetesi için bir makale akalam alan Maliki, El Kaide’nin Irak halkına karşı terör kampanyası yürüttüğünü, ne kendi ülkesinin ne de Suriye’nin el Kaide üssü haline gelmesini istemediğini belirtti.

Nuri el Maliki, makalesinde Irak’ın demokratik kurumlarla olgunlaşan bir ülke olduğunu, ama daha fazla eğitim ve pratik gerektiğini ifade ederken, daha fazla sabır çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlardan John McCain, Carl Levin, Robert Menendez ve Lindsey Graham gibi önde gelen senatörler de, Başkan Obama’ya bir mektup yazarak, Irak’ta gittikçe kötüleşen durum konusunda kaygılarını ifade ettiler.

Başbakan Maliki’yi  “mezhepçi ve baskıcı gündem” izlemekle suçlayan Amerikalı Senatörler ayrıca İran’ın, Suriye’deki Başar Esad rejimine askeri yardım göndermek için Irak hava sahasını kullandığını iddia etti.