WHO, Çin'de solunum yolu hastalıklarındaki artıştan endişeli

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin'de solunum yolu hastalıklarında görülen artıştan endişe duyduğunu belirterek Çinli yetkililerden konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi istedi ve halka kendilerini daha iyi korumaları çağrısında bulundu.

Bu endişeler, Çin'de Covid-19 salgınının nedeni olan gizemli bir "viral pnömoni"nin ortaya çıkmasından neredeyse dört yıl sonra geldi. WHO, Çin’i alarm vermekte yetersiz kaldığı iddiasıyla eleştirilmişti.

BM’ye bağlı örgüt çarşamba günü yaptığı açıklamada, "WHO, çocuklarda bildirilen solunum yolu hastalıkları ve zatürre salgınlarındaki artışla ilgili ayrıntılı bilgi için Çin'e resmi bir talep gönderdi" dedi.

Cenevre merkezli kuruluş, halkın "solunum yolu hastalığı riskini azaltacak önlemlere" uymasını tavsiye etti.

Covid-19 salgını ve genel olarak salgın hastalıklar sırasında zaten tavsiye edilen bu önlemler arasında aşılanma, hastalardan uzak durma, semptomlar görüldüğünde izolasyon, gerekirse test ve bakım ve maske takma yer alıyor.

Çinli yetkililer 13 Kasım'da basına yaptıkları açıklamada, solunum yolu hastalıklarındaki artışı bu yıl Covid karşıtı sağlık kısıtlamalarının kaldırılmasına ve bilinen patojenlerin dolaşımına bağladı.

Açıklamaya göre WHO "özellikle influenza, SARS-CoV-2 (Covid-19'a yol açan virüs), bebekleri etkileyen RSV ve Mycoplasma pneumoniae (zatürreye neden olan bir bakteri) gibi bilinen patojenlerin dolaşımındaki son eğilimler ve sağlık sistemindeki tıkanıklık derecesi hakkında ek bilgi” talep etti.

WHO, Çin'de ilk vakaları 2019 yılı sonunda tespit edilen Covid-19 salgınının kökenlerine ilişkin soruşturma sırasında Çinli yetkilileri şeffaf davranmadıkları için eleştirmişti. Bu soruşturma halen kesin bir sonuca ulaşmış değil.