Wolfgang Schäuble’ye Grexit tepkileri artıyor

Yunanistan’a ilişkin müzakerelerde Başbakan Angela Merkel ile birlikte en sert tutumun sahibi olan Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble eleştirilerin odağında.

Yunanistan’a ilişkin müzakerelerde Başbakan Angela Merkel ile birlikte en sert tutumun sahibi olan Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble eleştirilerin odağında. Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Yunanistan’ın Euro’dan çıkarılmakla (Grexit) tehdit edilmesini eleştirirken, eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Almanya’nın  ‘dikta’ dayatmasında bulunduğunu söyledi.

ZDF televizyonuna konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Yunanistan’ın geçici olarak Euro Bölgesi’nden dışlanması seçeneğinin yanlış olduğunu söyledi. Gabriel, “bu öneriyi, Almanya’nın önerisi olarak getirmek bence yanlıştı” dedi.

Sigmar Gabriel, koalisyonun büyük ortağı CDU’lu Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye yüklenerek, “(Schäuble) sosyal demokrasi olarak, sadece Yunanlıların istemesi halinde Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışını tartışmaya hazır olabileceğimizi biliyordu” diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, Yunanistan’a yönelik baskıların haksız olduğunu söyledi. Yunanistan’a özellikle Almanya öncülüğünde dayatılan ‘diktadan’ söz eden Strauss-Kahn, bunun bizzat Avrupa Birliği (AB)’ye zarar verdiğinin altını çizdi.

Eleştirilerin hedefindeki isim Wolfgang Schäuble ise, Yunanistan konusundaki tavrını savundu. Der Spiegel dergisine konuşan Schäuble, baskılara yönelik olarak ‘istifa etmeye hazır olduğunu’ söyledi.

Schäuble, siyasetçi olarak sorumluluğun kendisinde olduğunu ve ‘gerektiğinde’ Cumhurbaşkanı’ndan azlini talep edebileceğini savundu. Ancak Bakan, mevcut durumda istifayı düşünmediğini de sözlerine ekledi.