Yaptırımlar nedeniyle Ýran petrol gelirleri yüzde 50 düştü

Yaptırımlar nedeniyle Ýran petrol gelirleri yüzde 50 düştü

Batı’nın nükleer programı gerekçe göstererek uyguladıðı yaptırımlardan dolayı Ýran rejiminin petrolden elde ettiði gelirin yüzde 50 oranında düştüðü açıklandı.

Ýran Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, devlet televizyonuna yaptıðı açıklamada “Ýran yaptırımlardan dolayı petrol gelirlerinin yüzde 50 oranında düşmesiyle karşı karşıya” dedi.

ABD ve Avrupa Birliði iki yıldan beridir Ýran petrolü ve bankalarına, nükleer programına ilişkin güvence vermeye zorlama adına ambargo uyguluyor. Ýranlı yetkililer yaz aylarından bu yana yaptıðı açıklamalarda ambargo nedeniyle ülkenin ekonomik savaş içerisinde olduðunu söylüyor.

Batılılar Ýran’ı atom bombası elde etme arayışında olmakla suçluyor, Ýran ise suçlamaları reddederek nükleer programın sivil amaçlı olduðunu belirtiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Ýran’ın brüt ihracatları Kasım ayında günlük 1,3 milyon varil düzeyindeydi. Bu da göçen yılın aynı dönemine göre bir milyon varil daha az olduðu anlamına geliyor.

Bu gerilemenin AB’nin yılın başından bu yana Ýran petrolüne uyguladıðı ambargo ile ABD’nin baskısı altındaki Asyalı müşterilerin alımlarını düşürmesinden kaynaklı olduðu ifade ediliyor.

Ýran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da Eylül ayı başında Ýran’ın yaptırımlar nedeniyle petrolünü satma konusunda sorunlar yaşadıðını kabul etmişti.