Yarı resmi iklim müzakereleri için Paris’te toplantı

Aralık ayında yapılacak büyük iklim konferansının hazırlıkları devam ederken, onlarca ülke temsilcisi önümüzdeki hafta bir araya gelecek.

Aralık ayında yapılacak büyük iklim konferansının hazırlıkları devam ederken, onlarca ülke temsilcisi önümüzdeki hafta bir araya gelecek.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un gözetiminde yapılacak olan toplantıya 45 ülkeden gelen delegasyonların katılması beklenirken, toplantının resmi müzakere niteliği bulunmuyor. Toplantıya ABD, Çin, Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği gibi ülke ve birliklerin temsilcileri katılacak.

Pazartesi ve Salı günü sürecek toplantıda Aralık ayında yapılacak iklim konferansı öncesinde var olan anlaşmazlıkların giderilmesi hedefleniyor. BM’nin gözetimindeki konferansta Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni antlaşmaya ilişkin olarak ‘ne tür bir hedef’ ve ‘yapılacak fedakarlıkların gelişmiş ile gelişmekte olan ülkeler arasında nasıl dağıtılacağı’ gibi önemli sorunlar çözülebilmiş değil.

Küresel ısınmaya yol açan sera etkili gaz salınımlarındaki düşüşün nasıl olacağı sorusu ortada dururken, okyanus sıcaklıkları ilk ölçümlerin yapıldığı 1880 yılından bu yanaki en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Aralık ayındaki iklim konferansı öncesinde 31 Ağustos 4 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Bonn kentinde resmi müzakereler düzenlenecek.

BM’nin düzenlediği 2009 iklim zirvesinde, küresel ısınmanın sanayileşme öncesi döneme oranla 2 derece ile sınırlandırılması hedefi konulmuştu.