Yemen'de Husiler ilerliyor: Devlet Başkanı Hadi kaçtı mı?

Husilerin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yeni yönetim üssü olan Yemen'in güneyindeki Aden kentine ilerleyişleri sürüyor.

Husilerin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yeni yönetim üssü olan Yemen'in güneyindeki Aden kentine ilerleyişleri sürüyor.

Bugün sabah saatlerinde Husiler, Aden kenti yakınlarındaki bir hava üssünü ele geçirdiler.

Öğle saatlerinde ise Fransız haber ajansı AFP'de, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Aden'den kaçtığı haberi yer aldı. AFP'nin Cumhurbaşkanı Hadi'ye yakın askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Hadi'nin Aden'den kaçtığı bilgisinin henüz teyit edilmediği ve bölgeden gelen haberlerin belirsizliğini koruduğu bilgisine de yer verildi. Daha sonra AFP'ye bir açıklamada bulunan Yemen başkanlığından bir kaynak, Hadi'nin güvenli bir alana götürüldüğünü söyledi.

İran'ın İngilizce yayın yapan haber kanalı Press TV'de ise Husilerin Aden'e girdiklerini ve bunun üzerine Cumhurbaşkanı Hadi'nin Aden'den kaçtığı haberi yer aldı.

BBC'de yer alan bir başka haberde ise, Hadi'nin Savunma Bakanı Mahmut el-Subaihi'nin Aden'de Husiler tarafından gözaltına alınarak Sana'ya gönderildiği bildirildi.

Hafta sonu Husi milisler, Aden ile başkent Sana arasında kritik bir öneme sahip olan Taiz kentini ele geçirmişlerdi. Taiz'in ele geçirilmesinden önce de Cumhurbaşkanı Hadi'nin Aden'deki Cumhurbaşkanlığı sarayı bombalanmıştı.

Ülkede artan çatışmalar nedeni ile Yemen Dışişleri Bakanı Riad Yassin, 24 Mart Salı günü altı ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'ne müdahale çağrısında bulundu.

Yassin ayrıca, hafta sonu savaş uçaklarının Aden'deki Başkanlık Sarayı'nı vurması ardından BM ve Körfez İşbirliği Konseyi'nden uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istemişti.

Bugün de Cumhurbaşkanı Mansur el-Hadi, BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Husilerin ilerlemesini durdurmak için "gönüllü ülkelerin" askeri müdahalesine izin veren bir BM Güvenlik Konseyi kararı almasını talep etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin pazar günü gerçekleştirilen acil toplantısında, Yemen'de Husilerin siyasi süreci tehlikeye atan eylemleri kınanarak, Yemen'in meşru liderinin Cumhurbaşkanı Hadi olduğu ve kendisine desteğin süreceği vurgulanmıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer de toplantıda video-konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, ülkedeki gelişmelerin Libya, Suriye ve Irak'ta yaşananlarla benzer olduğunu kaydederek, "Ülke iç savaşın eşiğine geldi" demişti.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi, 21 Şubat'ta Husilerin eline geçen başkent Sana'dan güneydeki Aden kentine gitmiş ve burayı yeni yönetim merkezi ilan etmişti.