Yemen’de iç savaşın sonucunu Ma‘rib cephesi belirleyecek

Bugüne kadar 230 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan Yemen’deki iç savaşta önemli petrol kaynaklarının bulunduğu Ma’rib’deki çatışmaların savaşın sonucunu belirleyebileceği savunuluyor.

2014 yazında Şiilerin Husiler öncülüğünde isyanıyla başlayan Yemen’deki iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın düşmesiyle bölge devletlerinin de katılımıyla bölgesel bir savaşa da dönüşmüştü. Başkent Sana’nın yanı sıra Sadah, Damar, Ibb gibi şehirler Husilerin kontrolünde iken, Taiz ve Hudeyda gibi büyük oranda Suudi destekli Mansur Hadi hükümetinin kontrolündeki önemli şehirler ise Husilerin kuşatması altında.

Ülkenin ikinci önemli şehri Aden ile Mukalla şehirleri ise Güney’in ayrılmasını isteyen Güney Geçiş Konseyi adlı güçlerin elinde bulunuyor. Ülkede ayrıca El Kaide ile DAİŞ çetelerinin de kontrol ettiği küçük yerleşimler de bulunuyor.

230 BİN KİŞİNİN HAYATINA MAL OLDU

İran’ın resmi adı Ensarullah olan Husi güçlerine desteği bilinirken, 2015’te başkenti kaybeden ve halen ülkenin resmi cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan Abdurabbu Mansur El Hadi’ye bağlı hükümet birliklerine ise Suudi Arabistan destek veriyor. Suudilere ek olarak Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan ve Mısır gibi ülkelerin oluşturduğu koalisyon da savaşın parçası haline gelmişti.

Şimdiye kadar 230 bin kişinin yaşamına mal olan iç savaşta on binlerce sivil hayatını kaybetti. Buna ek olarak iç savaş nedeniyle yaşanan açlık nedeniyle yaşamını yitiren çocukların sayısının 80 bini aştığı ülkede 3 milyonu aşkın kişi de yerlerinden oldu.

SAVAŞ MA’RİB ŞEHRİ VE ETRAFINDA YOĞUNLAŞIYOR

Bugüne kadar daha çok Yemen’in nüfus yoğunluğunun olduğu şehirlere odaklanan çatışmalar son haftalarda ülkenin orta-kuzeyindeki Ma’rib ilinin aynı isimdeki başkenti çevresinde yoğunlaşıyor. Husilerin kuzeyde kontrol edemediği önemli şehirlerin başında gelen Ma’rib’deki çatışmalar, son 1 aydan bu yana şiddetleniyor. Yerel kaynaklar, belirli aralıklarla sürse de bugüne kadar halkı pek etkilemeyen çatışmaların artık kentin kapılarına dayandığını bildiriyor.

Ma’rib’deki önemli bir aşiretin lideri olan il valisi Sultan el Aradah’ın iddiasına göre, son bir aydaki çatışmalarda Suudiler ile destekledikleri El Hadi güçleri 17 bin kayıp verdi.

PETROL ŞEHRİ SAVAŞIN SONUCUNU BELİRLEYEBİLİR

Husilerin ilk olarak Aralık ayında başlattıkları son büyük saldırılara geçtiğimiz ay daha kapsamlı girişmeleri, Ma’rib şehri ve vilayetinin önemini de gösteriyor. İç savaş öncesinde nüfusu yarım milyondan az olarak tahmin edilen Ma’rib, bir hidroelektrik barajının yanı sıra önemli hayvancılık merkezlerinden biriydi. Ayrıca ülkenin önemli gaz ve petrol yatakları da burada bulunuyor.

Diğer illerdeki çatışmalardan kaçanlarla birlikte Ma’rib ilinin büyük çoğunluğu il merkezinde olmak üzere nüfusunun 2,8 milyonu aştığı bildiriliyor. Savaştan kaçanların kaldığı mülteci kamplarından 140’a yakını da il merkezi Ma’rib’in çevresinde kurulu.

Husilerin Ma’rib ilinin merkezi ve çevresini almaları durumunda ‘savaşı kazanmış olacakları’ da yaygın görüş olarak kabul görüyor.