Yemen krizi büyüyor: Suudiler ve ittifakları saldırıya geçti

Yemen'de Şii Husilerin ilerleyişi karşısında, Suudiler öncülünde bir araya gelen 10'u aşkın ülkenin katıldığı bir koalisyon saldırıya geçti. ABD koalisyona lojistik ve istihbarat desteğine onay verdi. Rusya müdahaleye tepki gösterdi.

Yemen'de Şii Husilerin ilerleyişi karşısında, Suudiler öncülünde bir araya gelen 10'u aşkın ülkenin katıldığı bir koalisyon saldırıya geçti. ABD koalisyona lojistik ve istihbarat desteğine onay verdi. Rusya müdahaleye tepki gösterdi. Binlerce Husi savaşçısı Suudi sınırında toplandı. Yemen'deki gelişmelerin İran-Suudi savaşına yol açabileceği endişeleri var.

Abd Rabbu Mansur Hadi iktidarını kurtarmak ve Şii ilerleyini durdurmak için müdahalede bulunan Suudiler, Yemen'i bombaladı.

Suudi Krallığının Washington'daki büyükelçisi Adel El Cubeyir, "Operasyon Yemen'in meşru hükümetini savunmak ve radikal Husi hareketinin ülkenin kontrolünü ele geçirmesini engellemeyi amaçlıyor" dedi.

Suudi büyükelçi, operasyonların mevcut durumda sadece farklı hedeflere yönelik hava saldırıları ile sınırlı olduğunu belirtirken, başka güçlerin de harekete geçtiğini ve koalisyonun gereken her şeyi yapacağını söyledi.

Koalisyonda 10'u aşkın ülkenin yer aldığını ifade eden büyükelçi, ittifakları ve ABD ile çok geniş istişareler yaptıklarını belirtti.       

ABD SUUDİLERE LOJİSTİK VE İSTİHBARAT DESTEĞİ SUNUOYR

Beyaz Saray'a bağları Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen'de başlattığı askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği sunmaya onay verdiğini açıkladı.

Husi milislerinin Aden'e yaklaşması üzerine Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbo Mansur Hadi Arap ülkelerini müdahaleye çağırmıştı. Devlet Başkanı Hadi, 25 Mart Çarşamba günü Aden'deki sarayından kaçarak, bilinmeyen bir yere götürüldü. Bazı kaynaklar ülkeden kaçtığını söylerken, Başkanlık yetkilileri Hadi'nin güvenli bir yere götürüldüğünü bildirdi.

Hadi'nin yardım çağrısına ilkin beş Körfez ülkesi ortak bir açıklama ile yanıt verdi. Destek açıklaması, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi.

El Arabiye televizyon kanalına göre operasyona Suudilerin 100 uçağı ve 150 bin askeri katılıyor. Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan'ın da bir kara operasyonuna katılmaya hazırlandığı bildiriliyor. Mısır, koalisyona katıldığını açıkladı.

RUSYA: MÜDAHALE ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Bu müdahaleye ilk tepki Rusya'dan geldi. Rus haber ajansı Ria Novosti'ye açıklamada bulunan Parlamento alt kanadı Duma'nın Uluslararası Koitesi Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov, "Yemen'de askeri müdahale uluslararası hukuka aykırı yapıldı" dedi.

Kalaşnikov, "Tek bir uçak bile olsa herhangi bir müdahale uluslararası hukukla düzenlenir. Böyle bir durumda, bu yasalara uyulmadığını görüyorum" dedi.

İRAN: TEHLİKELİ

İran rejimi Suudilerin başını çektiği müdahaleyi kınayarak, hava saldırılarının derhal durdurulmasını istedi.

Press TV'ye göre İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marzieh Afkham, müdahale için "tehlikeli bir davranış" diyerek, uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti. Yemen'e hava saldırılarının ülkedeki krizi daha da derinleştireceği uyarısında bulunan İran rejimi, Suudi Arabistan "işgalinin bölgede terörizm ve aşırılıkçılığın yayılmasına yol açacağını" belirtti.

BİNLERCE HUSİ SAVAŞÇI SUUDİ SINIRINDA

Rus Sputniknews haber ajansına göre yemen güvenlik güçleri bünyesindeki kaynaklar başkent Sana'daki hava saldırılarının 20'yi aşkın ölü ve 30'u aşkın yaralıya yol açtığını söyledi.

Yine Rus ajansa göre farklı Husi aşiretlerinden binlerce savaşçı ülkenin kuzeyinde Suudi Arabistan ile olan sınırda toplandı. Ajansa konuşan kaynaklar, savaşçıların Körfez ülkelerinin saldırısına yanıt verme olasılıklarını incelediklerini belirtti.

Bu arada alandaki çatışmalar devam ediyor. Yemen Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Aden'in düşüşünün derin bir iç savaşın başlangıcı olacağını söyledi.

Çarşamba günü Aden uluslararası havaalanında da uçuşlar durdu. Husilerle ittifak yapan 39. zırhlı tugay askerlerinin Perşembe sabahı havaalanından çıkması ardından havaalanı yeniden hükümete bağlı güçlerin eline geçti. Bu gelişme, Suudi öncülüğündeki koalisyonun saldırıları ardından yaşandı.