Yeni Demokrasi Syriza ile koalisyona hazır

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken genel seçimler için partilerin propaganda çalışmaları devam ederken, muhalefetteki Yeni Demokrasi’den (ND) Syriza atağı.

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken genel seçimler için partilerin propaganda çalışmaları devam ederken, muhalefetteki Yeni Demokrasi’den (ND) Syriza atağı. Parti lideri Meimarakis, seçimden birinci parti çıkmaları halinde Syriza’ya koalisyon teklif edeceklerini duyurdu.

Reuters’e konuşan ND lideri Vangelis Meimarakis, ülkesinin krizden çıkması için ‘son şansı’ olduğunu ve bunun için birinci parti olmaları halinde Syriza’ya koalisyon teklif edeceklerini söyledi. Meimarakis, Syriza’nın koalisyon tekliflerini reddetmesi halinde ‘Avrupa yanlısı’ diğer partilere yöneleceklerini belirtti.

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise, ND ile herhangi bir koalisyonu reddediyor. ND’nin olası bir zaferinde Syriza’nın koalisyon teklifini reddetmesi nedeniyle Sosyalist Parti (Pasok) veya merkezdeki To Potami ile koalisyon kurması bekleniyor.

Seçimlere ilişkin yapılan kamuoyu yoklamalarından biri hariç tümü Syriza’nın birinci parti olacağını, ancak Ocak ayında aldığı yüzde 36 oy oranına ulaşmasının ise zor olduğunu gösteriyor. 300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu seçimlerinde birinci gelen parti oy oranına göre kazandığı sandalyelere ek olarak 50 milletvekilliğini kazanıyor.

Yunanistan’da ekonomik krizin başladığı 2009 yılından bu yana 4 kez genel seçim düzenlenirken, toplam 7 hükümet değişti.