Yeşiller'den Goran Hareketi'ne destek ziyareti

Yeşiller'den Goran Hareketi'ne destek ziyareti

Alman Yeşiller Partisi'nden bir heyet Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki muhalefet partisi Goran Hareketi'nin davetlisi olarak Güney Kürdistan'a gitti. Bölgede bir dizi görüşmeler yapan Alman heyeti, Goran Hareketi'nin dışa açılması konusunda destek vereceði öðrenildi.

"Kürt siyasetinde deðişim" adıyla 2009 yılında kurulan Hewler'deki Federal Kürdistan Parlamentosu'nda 25 sandalye ile temsil edilen Goran Hareketi'nin Avrupa'daki Yeşiller'i ve diðer sosyal demokrat partileri örnek alması gündemde. Goran, son olarak Almanya'dan bir grup Yeşiller milletvekilini Güney Kürdistan'a davet etti.

Bayern Eyaleti Meclis üyeleri ve yöneticilerinin yer aldıðı 5 kişilik heyet Hewler ve Süleymaniye'deki bir dizi görüşmenin ardından Halebje'yi de ziyaret etti. Bayern Eyaleti Yeşiller Başkanı Katharina Schulze'nin liderliðindeki heyette eyalet parlamenteri Ulrike Gote, eyalet yöneticisi Theresa Schopper ile Münih Belediye Meclis üyeleri Gülseren Demirel ve Jutta Koller yer aldı.

Goran Hareketi'nin bir tüzük ve programa kavuşması için yapılacak çalışmalara destek vereceklerini belirten Yeşiller yöneticileri, özellikle bölgedeki kadın haklarının korunması ve kadın sünnetlerinin durdurulması gibi çalışmaların yapılmasını istediler. Heyette yer alan Alman politikalarının kadın olmasından dolayı, heyet üyeleri Süleymaniye'de bütün partilerin kadın milletvekilleriyle de bir araya geldiler.

Goran Hareketi'nin Avrupa'daki partileri örnek alması için de Goran üyeleri Almanya'ya davet edilirken, parti yapısının gözden geçirilmesi gerektiði ifade edildi. Alman politikacılar, yakın dönemde Almanya'ya gelmesi beklenen Goran heyetinin özellikle tüzük ve programında çevre, kadın hakları ve seçim listelerini hazırlama konularına aðırlık vermesini istedi.