Yolcu uçakları havada ikmal yapabilecek!

Yayınlanan bir araştırmaya göre yolcu uçakları kalkıştan kısa bir süre sonra, havada yakıt ikmali yapabilecek. Bu sayede yüzde 20'ye varan yakıt tasarrufu mümkün olacak.

Yayınlanan bir araştırmaya göre yolcu uçakları kalkıştan kısa bir süre sonra, havada yakıt ikmali yapabilecek. Bu sayede yüzde 20'ye varan yakıt tasarrufu mümkün olacak.

Zürih Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu tarafından yayınlanan bir bildiride yolcu uçaklarının, "uçak yakıt istasyonları" vasıtasıyla kalkıştan kısa bir süre sonra havada ikmal yapabilecekleri belirtildi.

Bu projenin yazarları, uçan istasyonların hava ulaşımında devrim yapabileceğini ifade ediyor.

"Recreate" adı verilen proje, Zürih Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu'nun beş Avrupa ülkesinin dokuz kurumuyla üç yıldır yaptığı ortak çalışmanın sonucu hazırlandı. Projeyi Hollanda Ulusal Hava Ulaşımı ve Uzay Laboratuarı yönetiyor.

Askeri havacılıkta zaten kullanılan bu tekniğin amacı, "daha az yakıt tüketmek" şeklinde özetleniyor.

Ful yakıt deposu, uçağın kalkışı için büyük bir engel olarak görülüyor zira, yakıt rezervleri uçağın toplam ağırlığının üçte birini temsil ediyor.

Araştırmaya göre uçak daha az yakıtla kalkış yapabilir ve 10 bin metre yüksekliğe eriştiğinde yakıt ikmalinde bulunabilir.

Bu amaçla küçük çaptaki yakıt uçakları havalanarak, üç ila beş yolcu uçağına yakıt taşıdıktan sonra belirli yerlerde halka gibi dönebilir.

Zürihli üniversiteden projenin sorumlusu Leonardo Manfriani'ye göre, bu uçan istasyonlar bir yandan yerleşim alanlarına yeteri kadar uzak olmalı, diğer yandan temel hava koridorlarının hemen yakınında durmalı. Araştırmacıların hesaplarına göre, havada ikmal ile yüzde 20'lik yakıt tasarrufu mümkün.