Yunanistan 'AB'de şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangınla' karşı karşıya

Avrupa Komisyonu Sözcüsü, Yunanistan’ın "Avrupa Birliği'nde şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangınla" karşı karşıya olduğunu belirterek, Avrupa’nın ortak hava kaynaklarının neredeyse yarısının harekete geçirildiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Balazs Ujvari bugün yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın "Avrupa Birliği'nde (AB) şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangınla" karşı karşıya olduğunu belirterek, Yirmi Yedi'nin şu anda Avrupa'nın ortak hava kaynaklarının neredeyse yarısını harekete geçirdiğini vurguladı.

Ujvari, Avrupa filosundan 11 uçak ve bir helikopterin, Yunanistan'ın ülkenin kuzeydoğusundaki Dadia Milli Parkı'ndaki alevlerle mücadele etmesine yardımcı olmak için 407 itfaiyeciyle birlikte gönderildiğini söyledi. 

Yunan itfaiyeciler, birçok yırtıcı kuşa ev sahipliği yaptığı bilinen, Avrupa Natura 2000 ağının bu parkındaki ormanı kasıp kavuran yangına karşı üst üste on birinci gündür mücadele ediyor.

Sözcülerden biri , yaklaşık 10 kilometrelik bir cepheye yayılan yangının "hala kontrolden çıktığını" bildirdi. 

Yunanistan, bu yaz hükümetin iklim değişikliğine bağladığı çok sayıda yangınla harap oldu. Avrupa Birliği'nin, Birlik ve komşu ülkelerdeki yangınlarla mücadele etmek amacıyla üye devletler tarafından sağlanan 24 uçak ve dört helikopterden oluşan bir filosu bulunuyor.

AB tarafından finanse edilen ve 2030 yılına kadar tamamen faaliyete geçecek on iki uçaktan oluşan otonom bir hava kanadının oluşturulması üzerinde çalışıyor. Balazs Ujvari, "Yangınlar giderek daha ciddi hale geliyor" diye vurguladı.

Yangının en az yangının en az 808,7 kilometre kareyi tahrip ettiği belirtiliyor.

Şiddetli rüzgarlar ve sıcak havanın da etkisiyle Alexandroupolis kenti yakınlarında başlayan yangın hızla Evros bölgesine yayıldı ve bu yaz Avrupa'nın en ölümcül yangınında geçen hafta en az 20 kişi yaşamını yitirdi. Gür yeşillik alanlarını kavrulmuş toprağa dönüştürdü ve evleri ve geçim kaynaklarını yok etti.

Ölenlerin biri dışında tamamının ise ormanda polisten kaçarak Türkiye'den geçen düzensiz göçmenler olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, Evros’un her yıl binlerce göçmen ve mültecinin AB'ye geçiş noktası olması nedeniyle, alevler söndürüldüğünde daha fazla cesedin bulunabileceğinden korkuyor.