Yunanistan'da Batı Nil Virüsü alarmı

Yunanistan'da Batı Nil Virüsü alarmı

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın güney banliyösünde Temmuz ayı başından bu yana 5 kişide Batı Nil Virüsü’ne rastlandı.

Hastalıkları denetleme ve önleme merkezi Keelpno tarafından yapılan açıklamaya göre Atina limanı Pire, Phaleron ve Hallenikon’da 60 yaşında üç kişi, 40 yaşında bir kişi ve 18 yaşında bir kişide Batı Nil Virüsü teşhis edildi.

Bu vakalar, 2011 yılının yaz ayları ve sonbaharında 101 vakanın tespit edilmesi ardından Batı Nil Virüsü’nün yeniden ortaya çıktıðını gösteriyor. Geçen yıl 9 kişi hayatını kaybetmişti. Virüsü taşıyanların yaş ortalaması ise 70 olarak belirtilmişti.

Virüs bugüne kadar özellikle Makedonya bölgesinde nehir ve göl çevrelerinde, Larissa merkezi alanlarından ülkenin ikinci büyük kenti Selanik dolaylarına kadar giden bir alanı etkiledi. Ancak geçen yıl virüse Atina bölgesi, doðudaki zirai alanlar ile batıdaki sanayi bölgesinde de rastlanmıştı.

Keelpno, tedbir amacıyla böcek ilacı kullanımı ve su birikintilerinin oluşmaması için sulamanın sınırlandırılması konusunda bilgilendirme kampanyası başlattı. Gribe benzeyen semptomlar verebilen virüs, bazı durumlarda menenjit ve ensefalit gibi komplikasyonlarla da görülebiliyor. Bu durumda hastalık ölümcül olabiliyor.

2010 yılında Türkiye’de en az 3 kişi bu virüsten dolayı hayatını kaybetmişti. Bulaşma, çoðunlukla sivrisinek popülasyonunun aktif olduðu sıcak havalarda meydana geliyor.