Yunanistan'da genel grev

Yunanistan'da genel grev

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka  heyeti Yunanistan'ın hesaplarını incelemek üzere Atina'ya ulaşırken, ülkede yılın dördüncü genel grevi yaşanıyor.

Yunanistan hükümeti, Troyka'nın kamu hesapları ve mevcut reformları denetlemesi ardından bir milyar euroluk yeni bir yardım diliminin verilmesini bekliyor.

Troyka'nın ziyareti ülkede protestolarla karşılandı. Yılın başından beri Yunanistan'da dördüncü genel grev günü yaşanıyor.  Özel sektör sendikası GSEE ve kamu sektörü sendikası Adedy'nin çağrısıyla başlayan 24 saatlik grev sabah saatlerinde özellikle kıta Yunanistan ile adalar arasındaki deniz seferlerini vurdu.  Bu sektördeki farklı şirketlerin çalışanlarının çoğu greve gitti. 

Ülkenin en fazla ziyaret edilen turistik tesisi başkentteki Acropol, normalden iki saat önce kapatılacak. Grevden hava ulaşımı da etkilenirken, hastaneler sınırlı bir personelle çalışıyor.  Bakanlıklarda ve kamu hizmetlerinde de çok sayıda memur iş durdurma eylemi yaptı.  Memurlar, bu sektörde yaz döneminde başlayan işten çıkarmalar ve değişim planlarını protesto ediyor.

Kamu ulaşım araçlarındaki yavaşlamadan dolayı Atina trafiğinde bu sabah büyük tıkanmalar yaşandı. Bugün öğleden sonra gerçekleşecek eylemlerden dolayı,  kent merkezi öğle saatlerinde trafiğe kapatılacak.  GSEE, Adedy ve Komünist Parti'ye yakın Pame sendikası gösteriler düzenleyecek.  Havanın yağışlı olması nedeniyle eylemlere katılımın etkilenebileceği ifade ediliyor.

GSSE ve Adedy yaptıkları ortak açıklamada, "Hükümet, ülkeyi resesyona götüren kreditörlerin Troyka'sı tarafından dikte edilen kemer sıkma tedbirlerini uygulamaya devam ettikçe mücadele de sürecek" dedi.