Yunanistan’da kritik seçim başladı

Yunanistan’da kritik seçim başladı

Yunanistan’da ülkenin geleceði yanı sıra Euro’nun da kaderini belirleyecek kritik parlamento seçimi başladı. Seçimleri radikal sol Syriza’nın kazanması bekleniyor.

Yunanistan’da parlamento seçimlerinde oy verme işlemi sabah saat 06.00’da başladı. Yaklaşık 9.7 milyon seçmenin bulunduðu ülkede 300 sandalyeli parlamento şekillenecek.

Seçimlerde, Radikal Sol Syriza ile muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) birincilik için yarışıyor. Anketler seçimleri yüzde 25-30 arası oyla Syriza’nın kazanacaðını gösteriyor.

AB ülkelerinin şiddetle karşı çıktıðı Syriza, AB-ÝMF baskılarıyla, ekonomik krizin yaşandıðı ülkeye mali yardım-borç karşılıðında uygulanan aðır kısıtlamaların kaldırılmasını savunuyor. Syriza, seçimleri kazanmaları durumunda mevcut kısıtlamalarla ilgili anlaşmaları geçersiz sayarak AB ile yeniden pazarlık yapacaklarını söylüyor. Euro’dan çıkma yanlısı olmadıklarını belirten Syriza ancak bunun vazgeçilmez olmadıðını da belirtiyor.

Yeni Demokrasi Partisi ise, Syriza’yı ülkenin geleceði açısından büyük tehlike olarak tanımlayarak halktan Euro ile Drahmi arasında tercih yapmalarını istedi.

6 Mayıs’ta yapılan seçimler sonrası hükümet kurulamadıðı için bugün yeniden yapılan seçimlerin sonuçları saat 18.00’da sandıkların kapanması ardından açıklanmaya başlanacak.

Seçimlerde Syriza’nın büyük başarıyla çıkması beklenirken, hiçbir partinin tek başına iktidar olması ise beklenmiyor. 6 Mayıs seçimlerinin benzeri bir sonuçla karşı karşıya kalınması durumunda ülkedeki siyasi krizin tam bir kaosa dönüşmesi bekleniyor.

AB liderlerinin yakından takip ettikleri seçimler Euro para birimi ile Euro bölgesinin kaderini de belirleyecek bir gelişmeye yol açabilir. Zira Yunanistan’da muhtemel bir kaos dünya ekonomik pazarına domino etkisi yaratabilir. Bu durumda hassas bir dönemden geçen Euro bölgesi ciddi boyutlarda etkilenecek, Yunanistan’ın bölgeden atılmasını gündeme getirecektir.