Yunanistan’da on binlerce mülteci tam bir dram yaşıyor

Büyük çoğunluğu Türkiye’den botlarla gelen ve Yunanistan’daki adalarda kalan binlerce mülteci büyük zorluklar içinde yaşam mücadelesi veriyor.

Büyük çoğunluğu Türkiye’den botlarla gelen ve Yunanistan’daki adalarda kalan binlerce mülteci büyük zorluklar içinde yaşam mücadelesi veriyor. Mültecilerin bir kısmı büyük şehirlere geçerek, sonrasında diğer ülkelere ulaşmaya çabalarken, adalarda kalanlar ise gıda yardımının yapılmaması nedeniyle açlıkla karşı karşıya.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından verilen bilgilere göre, sadece Haziran ayının ilk üç haftasında 15 bin kadar mültecinin geldiği Yunan adalarındaki durum oldukça kritik. Adalardaki on binlerce mültecinin kaldığı kamplarda yer bulunmazken, insanlık dışı şartlarda yaşamaya mahkumlar.

Kamplardaki durumu ‘alçaltıcı ve insanlık dışı’ olarak tarif eden Amnesty, kampların birçoğunun çevrelerindeki tel örgülerle cezaevlerini andırdığının altını çiziyor. Bu yılın başından itibaren ülkeye gelen 50 bini aşkın mülteciden 25 bin kadarı adalar üzerinden giriş yaptı.

KAMPLAR TEMİZ DEĞİL; ÇOĞU SOKAKLARDA YATIYOR

Amnesty’nin verdiği bilgilere göre kamplarda tuvalet ve banyo gibi temel ihtiyaçların görüldüğü bölümler hastalık salarken, mültecilere verilen yataklar da hijyenik değil. Kos adasındaki mültecilerin büyük kısmının zorunluluk nedeniyle sokaklarda yaşadığı veya elektriği ve suyu olmayan kapalı haldeki otellere yerleştikleri de bildiriliyor.

Adalarda kalan mültecilerin durumunu daha da ağırlaştıran bir diğer sorunun ise ekonomik kriz nedeniyle yemek şirketlerine para ödenmemesi  olduğu savunuluyor. Bölgedeki valilerin Atina’ya gönderdikleri yazılarda, Samos’taki mülteci karşılama merkezine yemek gönderen şirketin sevkiyatı durdurduğu bildirildi.

Mültecilerin gıda sorununu çözmek isteyen yerel makamların ise kampın kapılarını açtığı ve mültecilerin büyük kentlere geçişine izin verdikleri kaydediliyor. Bu bilgiler BM Mülteciler Yüksek Konseyi (UNHCR) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından da teyit ediliyor.

Atina’dan yapılan açıklamada ise, mültecilere yemek dağıtan şirketin ödemesinin yapıldığı ve sorunun halledildiği bilgisi verildi.

MİDİLLİ’DE GIDA KONVOYUNA SALDIRDILAR

Samos’un dışında Midilli adasında çekilen  ve internette yayınlanan bir videoda da mültecilerin yaşadığı dram gözler önüne seriliyor. Videoda, yiyecek sevkiyatının kesileceği korkusu yaşayan mültecilerin bir yardım konvoyuna saldırdıkları görülüyor.

Yine Yunanistan’daki bankaların kapalı olması nedeniyle mültecilerin akraba veya yakınlarından para isteme şansları da bulunmuyor. Son olarak para transferlerinde önde gelen Wester Union’un Midilli şubesinin kapanmasından dolayı mültecilerin yardım alamadıkları bildiriliyor. Sadece bu yüzden bile yüzlerce mültecinin otel veya pansiyon kiralarını ödeyemedikleri ve sokakta yatmak zorunda kaldıkları belirtiliyor.

ATİNA’DA DA DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

Mültecilerin diğer önemli durağı olan başkent Atina’da dahi durumun oldukça zor olduğu edinilen bilgiler arasında. Kentte yeterli sayıda otel odası veya yurt bulunmazken, mültecilerin merkezdeki Omoniya Meydanı’nda dahi geceledikleri görülüyor.

Maddi olanakları olan mültecilerin ise, geceliği 15 euro tutan ancak birçok kişinin paylaşmak zorunda olduğu odalarda geceledikleri bildiriliyor.

Başkent Atina’daki mültecilerin önemli bir kısmının kenti bir ‘ara durak’ olarak görüyor ve Selanik’e ulaşmaya çalışıyorlar. Mülteciler buradan Balkan ülkelerine, oradan da Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyorlar.