Yunanistan'da onbinler alanlara indi: 1 ölü

Yunanistan'da onbinler alanlara indi: 1 ölü

Yunanistan’da bugün başta Atina olmak üzere onbinlerce kişi alanlara inerek kemer sıkma tedbirleri ve AB-IMF dayatmalarını protesto etti. Başkent Atina’da polisle çatışmaların yaşandıðı sırada bir gösterici kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Bugün onbinlerce kişi Yunanistan’da sokaklara çıktı. Polise göre Atina’da 25 bin, kuzeydeki Selanik’te 17 bin kişi yürüdü. Gerçek rakamın daha yüksek olduðu belirtiliyor.

Ülkedeki grev nedeniyle başkentte kamu hizmetleri ve ulaşım durdu. Hiçbir tren ve feribot hareket etmezken, tüm taksiler kontak kapattı. Atina ile havaalanı arasında sefer yapan demiryolu ulaşımı durdu. Atina’da sadece metro ve bazı toplu taşıma otobüsleri çalıştı. Yılın başından bu yana sendikaların çaðrısıyla yapılan dördüncü genel grev oldu.

“ÝMF-AB dışarı, borç silinsin” sloganı ile yapılan Atina’daki gösteride polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Polis gaz bombaları kullanırken, maskeli gençler de Molotof kokteylleri ile karşılık verdi.

Radyo Skai’ye göre Atina’daki Syntagma meydanında çatışmaların arasında kalan 60 yaşındaki bir eylemci solunum yetersizliði ve kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

Bugünkü grev özel sektör ve kamu sektöründe örgütlü en büyük şemsiye sendika konfederasyonları olan GSEE ve ADEDY'nin çaðrısı üzerine gerçekleşti. Ekonomik krizin vurduðu ülkede son iki yılda 20 kez genel grev yaşandı.

Yunanistan, mevcut durumda ÝMF, Avrupa Birliði Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka ile 11,5 milyar euroluk bir kesinti paketi üzerine çalışıyor. Hükümetin Troyka’yı kesinti planları ile ikna etmesi halinde 31,5 milyar euroluk son “kurtarma” fonu dili alınacak.

Her dört kişiden birinin işsiz olduðu (yüzde 25) ülkenin hazinesinde gelecek ay para kalmayacak. GSEE sendikasının başkanı Yannis Panagopulos "Hükümet bu defa Troyka'nın saçma taleplerini reddetmek zorunda. Yıkım getirecek önlemler almayı kabul etmek toplumu çaresizliðe itmek demektir. Bunun sonuçları da gösteriler de sonsuza kadar devam eder" tepkisinde bulundu.

Avrupa Komisyonu yaptıðı yazılı açıklamada iyimser olduklarını belirterek, Yunan makamlar ile Troyka’nın “incelemenin sonuçlandırılmasının yolunun açılması için gerekli temel tedbirler üzerine anlaşma saðladıðını” söyledi.

Üst üste beş yıldır resesyon yaşayan Yunanistan, ortaklarından reformları yürütmek, bütçe açıklarını kapatmak için iki yıl ek süre istedi.