Yunanistan’daki büyük yangın 12’nci gününde

Yunanistan’da Avrupa Birliği’nin bugüne kadar en büyüğü olarak kayda geçen orman yangınları 12’nci gününde devam ediyor.

Avrupa gözlemevi Copernicus’a (EMS) göre 19 Ağustos’ta Evros bölgesinde başlayan yangınlar, Dadia milli parkının büyük bir kesimi dahil olmak üzere 81 bini hektarı aşkın alanı küle çevirdi.

Türkiye ile sınırı olan bu bölgedeki yangılar Avrupa Komisyonu Sözcüsü Balazs Ujvari tarafından Salı günü yapılan açıklamada “ABD’nin kayda geçen en büyük yangını” olarak değerlendirilmişti.

Ujvari, Avrupa filosundan 11 uçak ve bir helikopterin, Yunanistan'ın ülkenin kuzeydoğusundaki Dadia Milli Parkı'ndaki alevlerle mücadele etmesine yardımcı olmak için 407 itfaiyeciyle birlikte gönderildiğini açıkladı. Bu olanaklar, Avrupa ortak hava olanaklarının yarısına denk geliyor.

Geçen hafta ikisi çocuk olmak üzere çoğunluğu göçmenlerden oluşan 20 kişi, Evros bölgesinin merkezi şehri Alexandroupoli (Dedeağaç) yakınında alevler arasında kalarak can vermişti.

Yunan itfaiye ekipleri Evros bölgesinde halen dört yangının sorunlu kalmaya devam etiğini belirtirken, yangınlar nedeniyle Kotronia köyünün tahliye edildiğini bildirdi.

EMS, bu yangınların 2008'den bu yana görülen en büyük orman yangınları olduğunu belirtiyor.

Merkez soldaki Ta Nea gazetesine göre yanan alan New York gibi bir şehir büyüklüğünde ve Dadia ormanının üçte birinden fazlası tahrip oldu.

Bölgedeki Biyoçeşitliliği Koruma Derneği, sosyal ağlarda, Avrupa Natura 2000 ağı tarafından korunan ve dünya çapında akbabalar için bir sığınak olarak bilinen Dadia ormanındaki yangının "öncesi" ve "sonrası"na dair etkileyici fotoğraflar yayınladı.

Orman yangınları konusunda uzman profesör Alexandros Dimitrakopoulos, Mega televizyon kanalında yaptığı konuşmada bunun "geri dönülemez bir felaket" olduğunu söyledi.

 Dimitrakopoulos "Bu eşsiz ormanı yeniden inşa etmek yıllar alacak. 100 yıl sonra bile bu biyolojik çeşitliliği bulamayabiliriz" dedi.