Yunanistan’daki mülteci dramı devam ediyor

Bu yıl rekor sayıda mültecinin giriş yaptığı Yunanistan’da Kos adasındaki binlerce mültecinin dramı devam ediyor.

Bu yıl rekor sayıda mültecinin giriş yaptığı Yunanistan’da Kos adasındaki binlerce mültecinin dramı devam ediyor. Adaya gönderilen 2 bin 500 kişilik geminin ise mültecilerin gecelemesinden ziyade kayıt işlemleri için kullanılacağı iddia edildi.  

Geçtiğimiz yıl boyunca 41 bin mültecinin giriş yaptığı Yunanistan’a sadece Temmuz ayında 49 bin mülteci gelmişti. Son haftalardaki mülteci akınının en bariz yaşandığı yer ise Türkiye kıyılarına komşu olan Kos adası.

30 bin nüfuslu kentte en az 7 bin mülteci bulunurken, adayı terk ederek diğer kentlere giden mültecilere rağmen bu sayının daha da artması bekleniyor. Belediye Başkanı Yorgos Kyritsis, adaya her gün ortalama 700 mültecinin vardığını, bu sayının önümüzdeki günlerde 800 ile 1000 arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

BİNLERCESİ SOKAKLARDA YATIYOR

Her gün yüzlerce mülteci ise başkent Atina’ya doğru yola çıkıyor ve oradan da diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçmeye çalışıyor. Zira mültecilerin büyük bir kısmının iltica başvurusu yapmayarak, şansını diğer AB ülkelerinde denemek istediği biliniyor. Yunanistan’da iltica etmeleri halinde ise, gittikleri ülkeden Dublin Antlaşması gereğince tekrar Atina’ya iadeleri söz konusu.

Adadaki mülteciler için barınak sorunu ciddi boyutlara ulaşmış, Belediye Başkanı Kyritsis de geçtiğimiz günlerde, “önlem alınmazsa Ada’da kan akabilir” şeklinde uyarıda bulunmuştu. Binlerce mülteci sokaklarda kurulan çadırlar ile açık havada toprak veya yeşillik alanlarda geceliyor.

Hafta başında mülteciler ile polis arasında yaşanan olaylar nedeniyle polisin cop ve yangın söndürücüleriyle müdahale ettiği görülmüştü.

MSF: GEMİ GEÇİCİ OLARAK BURADA İSE BU ‘GÜLÜNÇTÜR’

Adaya dün Atina’dan gönderilen 2 bin 500 kişilik Elefterios Venizelos adlı geminin ise, mültecilerin barınmasından ziyade kayıt işlemlerinin yapılması için kullanılacağı bildiriliyor. Konuya ilişkin Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından ‘uzun süreli çözüm’ çağrısı geldi. MSF çalışanı Constance Theisen, “Eğer gemi burada kalmak için geldiyse, iyi. Ancak eğer geçici olarak burada ise, bu gülünçtür” diye konuştu.

2014 yılının tamamında 41 bin mültecinin geldiği Yunanistan’a sadece Temmuz ayında 49 bini aşkın mülteci giriş yaptı. Kos adasının yanı sıra Lesbos’da da benzeri bir durum yaşanıyor. Turizm sezonu olması nedeniyle adadaki mültecilerin Atina ile diğer büyük kentlere taşınması için yeterli sayıda geminin olmadığı da bildiriliyor.

AVRAMOPULOS: AVRUPA MÜLTECİLERİ KABUL ETMELİ

AB Komisyonu mültecilerden sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, dün Brüksel’de yaptığı açıklamada, birlik ülkelerinin Yunanistan’daki mülteci sorununa ortak çözüm bulmalarını istedi. Avramopulos, “Avrupa bu sorunu adil, sivil ve ‘Avrupai bir tarzda’ çözmeli ve mültecileri kabul etmelidir” diyerek, Yunanistan’ın yükünün paylaşılması çağrısı yaptı.

Der EU-Kommissar hatte sich zuvor in Griechenland mit mehreren Ministern sowie mit Vertretern der Insel Kos getroffen. Polizisten hatten dort am Anfang der Woche am Schlagstöcke und Feuerlöscher gegen Flüchtlinge eingesetzt.