Yunanistan halkı Syriza ve Çipras’ı ‘meşrulaştırdı’

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde halk Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza’nın politikalarının devamına onay verdi.

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde halk Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza’nın politikalarının devamına onay verdi. Uluslararası anti propagandalar ve anket oyunlarına rağmen Syriza Ocak ayındaki oy oranına çok yakın bir skorla 300 sandalyeden 145’ini kazanmayı başardı.

İçişleri Bakanlığı’nın verdiği son sayım sonuçlarına göre, Syriza oyların yüzde 35,5’ini alarak 145 sandalye kazandı. Syriza, Panagiotis Lafazanis liderliğinde 25 milletvekilinin partiden ayrılmasına rağmen Ocak ayına oranla sadece 0,8 puanlık bir kayıp yaşadı.

Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kredi kuruluşlarınca açıktan desteklenen sağ muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ise sadece 0,5 puanlık bir artışla yüzde 28,2 oy oranına ulaşırken, 75 sandalyede kaldı.

Yunanistan’a yoğun mülteci akınını propagandasında kullanan ırkçı Altın Şafak (CA) adlı parti oylarını 0,7 puan arttırarak yüzde 7’ye ulaştı. Altın Şafak’ın parlamentodaki milletvekili sayısı da 19’a yükseldi.

TOPLAM 8 PARTİ PARLAMENTODA

Seçimlerde demokrat sol Dimar ile ittifak yapan ve 40 yıl boyunca ND ile birlikte ülkenin en büyük iki partisinden biri olan Panhelenist Sosyalist Parti (Pasok)ise yine umduğunu bulamadı. Pasok, oylarını yüzde 4,7’den 6,4’e yükseltirken, sandalye sayısını da 13’ten 17’ye çıkardı.

Seçimlerde beşinci parti olan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,5, Avrupa Birliği yanlısı sol parti To Potami yüzde 4, Syriza’nın Ocak ayında kurduğu koalisyonda yer alan Bağımsız Yunanlılar (Anel) yüzde 3,7 ve merkez partisi Enosi ise yüzde 3,4 oy olarak parlamentoda temsil hakkı kazandılar. Parlamentoda KKE 14, Potami 11, Anel 10 ve Enosi 9 sandalye ile temsil edilecekler.

Ağustos ayında Syriza’dan ayrılan 25 milletvekilinin kurduğu Halk Birliği (Laiki Enotita) ise yüzde 2,9 oy oranıyla yüzde 3 barajını aşmayı başaramadı.

ÇİPRAS’IN POLİTİKASI ‘MEŞRULAŞTI’

Seçim sonuçlarının açıklanması ardından bir konuşma yapan Syriza lideri Aleksis Çipras, Yunanistan halkının partisini ve politikalarını ‘meşrulaştırdığını’ söyledi. Çipras, Yunanistan halkının Avrupa’da ‘direniş ve onur’ terimleriyle eşdeğer bir duruş sergilediğini vurgularken, yaşanan zor döneme rağmen ‘güçlü temellere’ sahip olduklarının altını çizdi.

Çipras, Ocak ayında koalisyon hükümeti kurdukları Anel ile tekrardan koalisyon kurmak istediklerini de hatırlattı.

Yunanistan’ın bağımsız politikalarla yönetilmesinden yana olan Anel ‘in lideri Panos Kammemos da, bugünden itibaren Aleksis Çipras ile bir araya gelerek yeni hükümeti kurmaya çalışacaklarını söyledi.