Yunanistan Parlamentosu yeni programı onayladı

Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi ile varılan uzlaşma kapsamında sunulan programı onayladı.

Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi ile varılan uzlaşma kapsamında sunulan programı onayladı.

229 parlamenterin ‘evet’ oyu kullandığı oylamada, tasarruf tedbirleri öngören programa 60 vekil de karşı çıktı. Oylamada, geçtiğimiz haftalarda istifa eden eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in de ‘hayır’ oyu kullandığı bildiriliyor.

Aylar süren müzakereler sonucu Yunanistan ve Euro Bölgesi arasında varılan uzlaşma sonucu hazırlanan yeni program Pazar günü imzalanmıştı.

AB liderlerinin Pazar günü başlayan ve Pazartesi sabahına kadar süren 17 saatlik toplantısı sonunda Yunanistan'a ‘üçüncü kurtarma paketi’ konusunda anlaşmaya varılmıştı. Syriza Hükümeti'nin geçtiğimiz günlerde resmi başvurusunu yaptığı ve ülkeye ciddi miktarda nakit akışı sağlayarak ekonominin canlanmasını hedefleyen yeni pakete karşı Syriza dışındaki bazı sol partiler tepki gösteriyordu.

Yeni paket, ülkeye 3 yıl içinde 86 milyar Euro nakit akışı sağlamayı öngörüyor.  Bu miktarın 25 milyar Euroluk kısmının bankalara gönderilmesi ve kurtarma paketi kapsamında emeklilik sisteminde çeşitli düzenlemeler yapılması isteniyordu.

Öte yandan, ülkedeki ilaç sektöründen sorumlu EOF adlı kamu ajansından yapılan açıklamada, bazı ilaç türlerinin ihracatının geçici olarak durdurulduğu bildirildi. 73 adet ilaç markasını kapsayan yasağın, ülkeye dayatılan mali politikalar nedeniyle ortaya çıkabilecek ilaç sıkıntısını önlemeyi amaçladığı kaydedildi.