Yunanistan, Türkiye sınırına 35 km daha çelik çit çekecek

Yunan hükümeti, kaçak göçmen akışını durdurmak için daha önce Meriç nehri kısına çektiği 37,5 km’lik çelik çitleri 35 km daha uzatmak istiyor.

Batı Avrupa ülkelerine geçmek isteyenlerin ana güzergahlarından biri olan Yunanistan’a kaçak göçmen akışını durdurmak için Atina hükümeti çareyi Türkiye ile sınır bölgesini çelik çitlerle kapatmakta buldu.

Skai radyosuna konuşan Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, daha önce Meriç (Evros) nehri kıyısı boyunca çekilen çelik çitleri 35 km daha uzatacak çalışmalara yakın dönemde başlanacağını bildirdi. Bakan Theodorikakos, maliyeti 100 milyon Euro’ya patlayan çalışmanın, ülkesinin bütçesince karşılanacağını açıkladı.

35 km’lik ilave çelik çitlerin maliyetinin karşılanması talebini inceleyen Avrupa Birliği (AB) “Türkiye sınırında yeni çelik çitlere gerek yok” diyerek Yunan hükümetinin başvurusunu reddetmişti.

Geçtiğimiz yıl Meriç nehri kıyısı boyunca çekilen 37,5 km uzunluğundaki çelik çitler, AB tarafından karşılanmıştı.

SINIRA 140 KM ÇELİK ÇİT ÇEKME PLANI

Var olan sınır güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığını öne süren Atina yönetimi ise, Türkiye ile sınır hattında toplam 140 km uzunluğunda çelik çit çekme kararı almış, bunun ilk etabı da geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı.

Yunan sınır güvenlik birimlerine göre, 2022 yılı boyunca Türkiye’den gelip Meriç Nehrini geçmeye çalışan 256 bin mülteci engellendi, insan kaçakçılığı yapan bin 300 kişi de gözaltına alındı.

Birleşmiş Milletler ise 2022’de kaçak yollarla Yunanistan’a geçen mülteci sayısının, bir önceki yıla göre iki kat artarak 18 bin 800’i bulduğunu açıkladı. Bu rakam, 2021’de 9 bin civarındaydı.