Yunanistan’da genel grev başladı

Yunanistan’da genel grev başladı

Yunanistan’da, hükümetin 11.5 milyar Euroluk kesinti paketi ve sert kemer sıkma önlemlerini protesto eden kamu ve özel sektör işçilerinin 24 saatlik genel grevi başladı.

Ülkenin iki büyük sendikasının çaðrısıyla gerçekleşen greve, saðlık çalışanlarından trafik kontrolcülerine kadar hemen hemen tüm sektörlerdeki işçi-memurlar katılıyor.

Sabah erken saatlerde, tüm kamu binaları, okulların kapalı olduðu görülürken, hastanelerde sadece acil servisler hizmet veriyor. Hava ve deniz ulaşımı yanı sıra, kamu taşımacılıðının da greve katılması nedeniyle başta başkent olmak üzere birçok kente trafiðin şimdiden altüst olduðu bildirildi.

Günün ilerleyen saatlerinde başkent Atina ile diðer büyük kentlerde onbinlerce memur-işçinin katılımıyla büyük gösteriler yapılacak. Polis özellikle parlamento çevresinde yoðun önlemler alırken, radikal solcu ve anarşist gruplarla polis arasında çatışmaların yaşanması bekleniyor.

Genel grev, Temmuz ayında iktidara gelen muhafazakarların liderliðindeki hükümet için ilk sınav niteliðindedir. Hükümet, AB yardım paketinden yararlanmak için, AB ve ÝMF baskısıyla 11.5 milyar Euro tutarında yeni kesintilere gitmek istiyor.

Hükümetin kesinti ve kısıtlamaları bununla da sınırlı deðil. Başbakan Antonis Samaras hükümeti, önümüzdeki dönemde 31 milyar Euroluk uluslararası desteði alabilmek için emeklilik maaşlarının dondurulması ile emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasını da planlıyor.

Rekor düzeyde işsizlik ile üçte biri yoksulluk sınırı altında bulunan Yunanlılar daha fazla kısıtlamaları kaldıramayacaklarını belirterek yeni kesintilere şiddetle karşı çıkıyor. Geçtiðimiz hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasında Yunanlıların yüzde 90’ının yeni önlemleri haksız ve toplumun en fakir kesimine karşı darbe olarak algıladıðı ortaya çıkmıştı.

Yunanistan, 16 Euro bölgesi ülkesi ile ÝMF’nin desteklediði 130 milyar Euro’luk destek paketini garantiye almaya çalışıyor. 2009 yılındaki uluslar arası finans krizi ardından iflas eşiðine gelen Yunanistan, AB ve ÝMF’den 2010 Mayıs ayında 110, 2011 Ekim ayında ise 130 milyar Euro yardım ve borç aldı. Bunun karşılıðında ise tarihinin en büyük kısıtlamalarına giderek, AB’de işsizlik oranında rekor kırdı.

Başını Almanya’nın çektiði AB ülkeleri şart koşulan kısıtlamalara gitmemesi durumunda Yunanistan’ı Euro bölgesinden atmakla tehdit ediyor. Yunanistan yılın son çeyreðinde borç faizlerini ödememesi durumunda büyük bir krizle karşı karşıya kalacak. Ancak analistler, tehditlere raðmen Almanya’nın Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasından yana olmadıðı görüşünde. Zira Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasının maliyeti Euro bölgesi ülkeleri için de sunacakları desteðin çok üstünde olacak.