Zenginler vergi cennetlerinde 21 trilyon dolar saklıyor

Zenginler vergi cennetlerinde 21 trilyon dolar saklıyor

Dünya genelinde süper zenginlerin, 2010 sonu itibarıyla "vergi cennetlerinde sakladıkları" paranın büyüklüðünün 21 trilyon dolara ulaştıðı belirtildi.

Uluslararası finansta şeffaflık için çaba harcayan ve vergi cennetlerine karşı mücadele yürüten Vergi Adaleti Aðı adlı kuruluş tarafından görevlendirilen ekonomi uzmanı James Henry’in beklenen raporu açıklandı. Raporda, dünyanın süper zenginlerinin vergiden para kaçırılan vergi cennetlerinde 21 trilyon dolar sakladıkları belirtildi.

Bu astronomik rakam, ABD ve Japonya ekonomilerinin toplam büyüklüðüne eşit derecededir. James Henry, Uluslararası Varlıklar Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve bazı hükümetlerden alınan verilere dayandırdıðı raporda, rakamın bundan da daha yüksek olduðunu, 32 trilyon dolara kadar çıkabileceðini söyledi.

Araştırma vergi cenneti olarak bilinen ülkelerdeki banka ve yatırım hesaplarını içeriyor. Sözü edilen rakamlar yat ve emlak gibi varlıkları kapsamıyor.

Rapor, vergi kaçakçılıðı ve vergiden kaçınmayla ilgili tartışmaların yoðunlaştıðı bir döneme rastlıyor.

James Henry, Bu yolla oluşan vergi kayıplarının birçok ülkenin kamu maliyesinde önemli farklılık yaratabilecek düzeyde olduðunu söyledi. Henry, vergi cennetleri olarak bilinen ülkelerdeki paraları 'Dünya ekonomisindeki kara delik' olarak tanımladı.