20 KASIM GÜNDEMİ

20 Kasım Haber Merkezi gündemi...

-Sürgünde yaşayan Kürt basın emekçisi kadınlar, Belçika’da düzenledikleri konferansın ardından ROJIN’ın (Yekîtiya Rojnamevanên Jinên Kurdistanê) kuruluşunu ilan etti.

-Erdoğan rejiminin Almanya’da uyuyan hücrelerinin bulunduğunu söyleyen NATO’da görevli eski subay Cafer Topkaya “Güvenilir bir kaynak bana SADAT’ın Almanya’da operasyonlar yapmaya hazırlandığını aktardı” dedi.

-Batman'ın Aksu Köyü sakinleri, AKP'nin her seçim öncesi rüşvet olarak dağıttığı kömürü "Oyumuz satılık değil" diyerek sokağa attı.

-Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesine Kürt çocuklarının anadilde eğitim hakkı gaspını sürdürmek için çekince koyan Türkiye’deki tablo vahim.

-Adana Mor Dayanışma üyeleri, tüm kadınların hakları ve hayatları için 25 Kasım'da tek ses olup alanlara akması gerektiğini belirtti.

-Batılı ülkelerde yapılan bir anket, kadına yönelik şiddetin ürkütücü boyutlarda olduğunu doğruladı.

-Babası Küba Sinema Akademisi kurulunda, kendisi de Rojava Film Komünü'nde yer alan Alberto Garcia, amaçlarının "elitist sinema"ya karşı "farklı coğrafyalardaki insanların hikayesini birbirine anlatan halkçı sinema" olduğunu söyledi.

-Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeterli düzeyde fonun bulunamaması nedeniyle sıtmaya karşı mücadelenin duraksadığı ve yüz binlerce ölümün yaşandığı uyarısını yaptı.

-Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamları protesto eden ‘Sarı Yelekliler’in eylemi Pazartesi günü de birçok kentte sürerken, olayların bilançosu giderek artıyor.

-Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin tükettiği ürünlerin üretildiği Güneydoğu Asya’nın 6 ülkesinin internet ekonomisinde de ciddi bir sıçrama yapacağı öngörülüyor.

-Eğitimde başarıda birçok ülkeden geri olan ancak halen yüz binlerce yabancı öğrencinin tercihi olan Fransa’da AB dışından gelecek öğrencilerin üniversite harçlarının onlarca kat arttırılması planlanıyor.